Bolovi kao rukom odnešeni: Doktor Nenad Živković leči kičmu i operiše BEZ OPERACIJE

Kičma boli zbog pasivnog načina života

Degenerativne bolesti kičme često u potpunosti remete život, a rešenja koja im se nude nimalo nisu jednostavna. Moraju da biraju između komplikovanih, ponekad neizvesnih operacija ili mukotrpnog dugoročnog vežbanja pod nadzorom fizijatra i fizioterapeut.

Najučestalija degenerativna promena na kičmenom stubu je, narodu dobro poznata, diskus hernija. Reč je o pomeranju diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom, odnosno krsnom delu kičme.

- Ova degenerativna bolest je rezultat normalnog trošenja ili oštećenja jednog ili više diskova, koja često dovodi do ukleštenja nervnog korena i obavezne pojave bolova u leđima ili ekstremitetim - objašnjava neurohirurg dr sc. med. Nenad Živković iz KBC Zemun za magazin.novosti.rs.

Čak 80 odsto stanovništva žali na bol u slabinskom delu kičme, a često je taj bol proširen i na nogu.

 

Kičma boli zbog pasivnog načina života

- Odgovor se delom nalazi u pasivnom načinu života, a delom u samim degenerativnim promenama međupršljenskog diska, ali u svakom slučaju, ovo je jedan od najčešćih razloga za odsustvovanje sa posla i odlazak kod lekara - ističe dr Živković.

U lečenju ovih degenerativnih procesa doktor primenjuje manje invazivne metode. Jedna od njih je perkutana dekompresija laserskog diska (PLDD), koja se skoro dve decenije u svetu koristi kao alternativa operativnom lečenju diskus hernije.

Kako se izvodi?

Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje oko 15 minuta. U sredinu diska se ubacuje šuplja igla, a kroz nju lasersko vlakno. Primenom te laserske energije smanjuje se volumen, što dovodi do strukturnih promena u disku. Smanjenjuje se pritisak nervnog korena i oslobađa od radikalnog bola. Istraživanja su pokazala da je uspešnost ove metode od 70 do čak 90 odsto u velikim serijama.

- Lečenje se izvodi preko kože, zbog čega je period oporavka znatno kraći nego u konvencionalnoj hirurgiji - ističe dr Živković.

Pročitajte jošNEVEROVATNE MOĆI ČUVARKUĆE: Prenesite neuništivu energiju na kuću i domaćinstvo (RECEPTI)

Za razliku od drugih tkiva u telu, kičmeni disk ima veoma nizak dotok krvi koja obezbeđuje potrebne hranljive materije i matične ćelije neophodne za regeneraciju. Zbog toga se smatralo da ako se disk jednom povredi, ne može da se popravi. Međutim, razvojem bioregenerativne medicine to mišljenje je promenjeno.

Regenerativna terapija matičnim ćelijama umesto operacije kičme, da bi se olakšao hronični bol u donjem delu leđa izazvan degenerativnom bolešću diska, pokazala se vrlo efikasna.

- Na ovaj način blokira se upala i lučenje upalnih faktora, a disk se rehidrira stimulacijom proizvodnje matičnih ćelija u njemu - zaključuje doktor.