NEVEROVATNE MOĆI ČUVARKUĆE: Prenesite neuništivu energiju na kuću i domaćinstvo (RECEPTI)

Latinsko ime za ovu biljku je “uvijek živa” što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena

Foto: zdravljeipriroda.com Foto: zdravljeipriroda.com

Latinsko ime za ovu biljku je “uvijek živa” što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena. Gde raste čuvarkuća i razmnožava se tu svoju “uvek živu” i neuništivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo.

Stari Rimljani i Grci su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusenica, raznih štetočina i insekata, a Karlo Veliki (a posle i njegov sin Ljudevit Pobožni) su naredili svojim podanicima da između 72 biljke koje su obavezni da sade na njivama i vrtovima bude i čuvarkuća.

 

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10 – 60 cm. Ima sočne debele listove složene u rozetu. Zaliva se veoma malo, kao kaktus. Ako je čuvarkuća zasađena u dvorištu nije je potrebno zalivati. Cveta od jula do oktobra i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge lekovite preparate.

Sveže isceđeni lekoviti sok od čuvarkuće: Ovaj sok leči opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pege i fleke od sunca, herpes i ispucalu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.

ČAJ OD ČUVARKUĆE

Čaj od čuvarkuće pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.

Sastojci za pripremu čaja:

2 kašičice usitnjenih listova čuvarkuće 1 čaša vrele vode

Priprema čaja:

Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan pre jela.

MED I ČUVARKUĆA KAO PRIRODNI LEK

Potrebno vam je:

500 grama domaćeg meda 300 grama listova čuvarkuće

Priprema leka:

Čuvarkuća se samelje i pomeša sa medom. Ostaviti da odstoji nekoliko dana.

 

Konzumira se kašičica smese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti telo od otrova. Takođe se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih lekara. Dokazano je da uspešno leči miome na maternici i ciste na jajnicima.

MAST OD ČUVARKUĆE

Potrebno vam je:

1 šaka sitno iseckanih listova čuvarkuće 200 grama masti

Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomešaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuhanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Nakon toga se mast ponovo lagano zagreje da postane tečna, procedi se i pretoči u teglicu. Čuvati u frižideru.

Mast od čuvarkuće je lekovita za:

Rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje dugo neće da zarastu, otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.