Braća iz Čačka tužila sestru jer nije PRISTALA DA SE ODREKNE svoje imovine, oni nisu dočekali presudu, ali ONA JESTE: Slavna advokatica o slučaju koji je trajao skoro tri decenije

Koliko ste puta čuli da se sestra odrekla imovine u korist brata? Verujemo da takvih žena znate bezbroj, a upravo je to jedan od pokazatelja neravnopravnosti polova na Balkanu.

Foto: Profimedia; ilustracija Foto: Profimedia; ilustracija

Zvuči arhaično, ali ovakve situacije se i dan-danas dešavaju, pa se žena koja zatraži ono što joj pripada smatram lošom sestrom i čovekom.

 

Najpoznatiji slučaj iz Čačka je onaj kada su 1994. godine braća tužila sestru jer nije želela da se odrekne svog dela imovine koji joj zakonski pripada. Slučaj je zvanično završen tek prošle godine, a braća su u međuvremenu umrla.

 

 

Ovaj slučaj je vodila čuvena advokatica Dragana Aleksić koja je za "Ženu" otkrila kako se sve završilo da li se kroz svoj radni vek susrela sa istim ili sličnim situacijama.

 

Sve je počelo 1994. godine kada su braća odlučila da tuže sestru i sudski joj oduzmu imovinu za koju su smatrali da im pripada. Inače, sestra je bila većinski naslednik svega, jer se njena majka udala za njihovog oca i živeli su na njenoj imovini. Dakle, to nisu bila njena biološka braća.

"Slučaj je završen, ali ona nažalost nije još uvek u posedu imovine. Sledi nam još jedan postupak deobe koji je prekinut 1994. godine kad se pokrenuo postupak utvrđivanja zaostavštine i njenog prava na nasleđe", započinje priču Aleksić.

Braća nisu dočekala presudu

Advokatica objašnjava, da je ovaj slučaj specifičan, ali da, nažalost, nije nepoznat u praksi.

"Žene nekako same sebe ubede da nemaju ista prava kao brat i onda kada odluči da uzme ono što joj pripada, ljudi počnu da govore "uzela bratu". Mnogi i dan-danas govore da sestre treba da se odreknu nasledstva u korist brata, a njima zapravo isto zakonski pripada sve kao i njemu", ističe naša sagovornica.

Advokatica otkriva da braća nisu dočekala presudu, ali da njena stranka i njena sestra jesu.

"Njena majka je imala jedan mučenički život. Kada se udala za svog drugog supruga, on je otišao u rat koji je završio u zarobljeništvu i ona je četiri godine podizala njegovo petoro dece. Braća su uvek nju zvali majkom, jer je njihova otišla, i zbog toga nisu mogli da se pomire da je sestra jedini i većinski naslednik svega", objašnjava ona.

 

Naša sagovornica naglašava da su braća mnoge stvari radili iz prkosa i inata, te da su pojedine stvari prvo priznavali na sudu, a onda iste osporavali.

"Promenilo se šest sudija, pa je bila i reforma pravosuđa. Mnogo stvari se dešavalo dok se ovaj slučaj odvijao. U pitanju jedan ogroman predmet i tu se može videti presek čitavih društvenih odnosa", ističe ona.

Naslednici pravili probleme

S obzirom na to da su braća umrla, jedan deo njihovih naslednika je nastavio da pravi probleme Draganinoj stranci.

"Oni su menjali nekoliko advokata, jer nisu mogli da ih ubede da im to ne pripada. Oni su sve vreme odugovlačili i osporavali da imovina pripada mojoj stranci. Odlagali su ročišta, ali se, srećom, sve završilo u našu korist", kaže Aleksić.

Ona otkriva da je morala da podnese zahtev o suđenju u razumnom roku i naglašava da ne zna da li bi slučaj još uvek bio gotov da to nije uradila.

"Postoji jedna poseban zakon koji određuje, da kada započne suđenje, mi određujemo vremenski okvir. Taj vremenski okvir je rok u kog sud mora da se pridržava kako bi se završio određeni postupak. Ukoliko to sud ne uradi, podnosi se zahtev i predsednik suda onda donosio rešenje i rok u kom taj slučaj mora da se završi. Pa, ako se ni to ne uradi, vi imate pravo da podnesete tužbu sudu. Zahvaljujući tome i velikoj borbi smo uspeli", objašnjava detaljno naša sagovornica.

Vreme je za promene

U nekim krajevima naše zemlje, ali i drugim zemljama, i dalje je uvreženo mišljenje da sestra treba da se odrekne nasledstva u korist brata, a naša sagovornica naglašava da protiv toga treba da se borimo.

"Ovakvih i sličnih slučajeva, nažalost, ima koliko god hoćete. Diskriminacija žena je veoma zastupljena, i to možete videti na svakom koraku. Ovo je tema o kojoj se treba pisati i pričati i za koju treba da se bore mlade žene. Mediji treba da obrate pažnju da se jednako tretitaju oba pola. I naravno, to ne znači da muškarcima treba da okrenemo leđa. Naša braća, muževi, očevi i sinovi treba da nam budu saveznici u svemu ovome i na njih moramo da delujemo, jer bez toga se neće promeniti ništa. Dovoljno je da napravimo jedan korak, jer će ga neko drugi nastaviti i da one tekovine koje nam je ostavio socijalizam u vidu ravnopravnosti ne damo ni za jedan milimetar, već da idemo samo pravo", zaključila je čuvena advokatica Dragana Aleksić.

Izvor: Zena Blic