Nauka srušila mit: Evo zašto je bolje roditi prvo dete u 30-im nego u dvadesetim godinama!

Sve učesnice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života, a upitnik o svom zdravstvenom stanju ispunjavale su svakih godinu dana ili dve, u razdoblju između 1979. i 2008. godine.

Foto: stil.kurir.rs Foto: stil.kurir.rs

Žene koje su prvi put rodile između 25. i 35. godine, nakon četrdesetih su u proseku bile zdravije od onih koje su prvo dete dobile u tinejdžerskom dobu, odnosno između 15. i 19. ili u ranoj mladosti, između 20. i 24. godineživota, tvrde američki naučnici, koji su istraživanje sproveli na 3.500 američkih državljanki.

Vođa studije, psiholog i sociolog Kristi Vilijams sa univerziteta u Ohaju, i njeni saradnici ističu da rezultate temelje na analizi podataka grupe od tri i po hiljade žena rođenih u Sjedinjenim Američkim Državama ranih šezdesetih, pa da su se neki činioci od tada izmenili, objavljeno je u stručnom časopisu Journal of Health and Social Behavior.

Naime, sve učesnice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života, a upitnik o svom zdravstvenom stanju ispunjavale su svakih godinu dana ili dve, u razdoblju između 1979. i 2008. godine.

Stručnjaci su uporedili zdravstveno stanje ispitanica u njihovoj srednjoj životnoj dobi i ustanovili da je zdravstveno stanje onih koje su prvi put rodile između 25. i 35. bolje nego u preostale dve grupe prvorotki.

Kristi Vilijams ističe da su rezultati istraživanja u suprotnosti sa dosad uvreženim mišljenjem, po kojem je prvo dete najbolje roditi u ranoj mladosti, odnosno između 20. i 24. godine života.

Po istom istraživanju, zdravlje žena koje su za vreme i nakon prvog majčinstva bile u braku, pokazalo se kvalitetnijim u srednjoj životnoj dobi, što ne važi za samohrane majke.

Jedna ranija studija upućuje na to da su i muškarci koji su postali očevi pre 25. godine života u većoj opasnosti od moguće smrti u srednjoj životnoj dobi.

Pin It

Izvor: vecernji.hr