Piplantri, indijsko selo u kojem svaki put KADA SE RODI DEVOJČICA posade 111 stabala

U zemlji gdje se više slavi rođenje dječaka nego djevojčica, maleno selo Piplantri nudi osvježavajuću perspektivu u želji da promijeni utemeljene stavove.

Foto: lipri.org Foto: lipri.org

Kada mu je umrla ćerka, Šajam Sundar Palival je želeo da podstakne meštane sela u Radžistanu da slave i čuvaju svoje ćerke, pa je pokrenuo inicijativu sadnje stabala, koja je osim promovisanja rodne ravnopravnosti podstakla ekonomiju ovog seoskog naselja.

U zemlji gde se više slavi rođenje dečaka nego devojčica, maleno selo Piplantri nudi osvežavajuću perspektivu u želji da promeni utemeljene stavove. Umesto tradicije kupovanja lutkica za novorođene devojčice, u ovom naselju u Radžastanu se sadi 111 stabala svaki put kada se rodi devojčica. Seljaci se udružuju i zajedno doniraju novac da pomognu sadnju stabala, koje će obezbediti hranu za dete i njenu porodicu.

 

Ovu inicijativu je pokrenuo Šajam Sundar Palival, bivši vođa ovog indijskog sela kada je usled bolesti izgubio ćerku Kiran. 

„To me je navelo da započnem novu inicijativu da sačuvamo žensku decu rođenu u ovom selu“, rekao je za MailOnline Travel.

Kako bi osvestio svoje meštane da neguju život devojčica i slave njihovo rođenje, 2006. godine je preuzeo izvezne mere.

Palival je sproveo inicijativu sadnje 111 stabala kako bi se proslavilo rođenje svake devojčice u selu. 

Meštani sela sade drveće na pašnjacima, a zajednica osigurava da drveće prežive i da raste, piše Hindu. 


Foto: Printscreen/Youtube

Stanovnici sakupe 21.000 rupija, a uz dobijenih još 10.000 rupija od porodice devojčice, celokupnih 31.000 rupija se čuva kao fiksni depozit za devojku.

Roditelji devojčice, osim što zasade drveće za svoju novorođenu ćerku, potpisuju zakonsku izjavu da će njihova ćerka dobiti celokupno obrazovanje i da se neće udati pre nego što napuni 18 godina.

Kako bi dodatno objasnio svoju inicijativu, Palival dodaje da se svake godine u Piplantriju rodi oko 60 devojčica, ali da u više od polovine slučajeva, roditelji nerado prihvataju žensku decu zato što ih smatraju manje vrednim i većim izdatkom. 

 

Stoga je ovaj program sadnje drveća svojevrstan način da se ohrabre porodice da slave rođenje ženske dece i da se bore protiv duboko ukorenjene kulture abortusa u ovoj zemlji. 

Studija iz 2011. godine je otkrila da je niz od 12 miliona prekida trudnoće zbog neželjenog (ženskog) pola prekinut u poslednjoj deceniji.

Indijska vlada je preduzela više mera kako bi sprečila abortus usled neželjenog pola: zabranili su testiranje pola fetusa, kao i postojanje miraza, zbog kojih roditelji žensku decu posmatraju kao veći izdatak koji zahteva više ulaganja i novca.  

Pokrenut je i program, koji se zove Beti Bacho, Beti Padho (Sačuvajmo naše kćerke, edukujmo naše ćerke) 2014. godine pogotovo u oblastima gde je podela na polove posebno izražena.


Foto: Printscreen/Youtube

Deset godina kasnije, program ekofeminizma u Piplantriju napreduje. U selu je zasađeno više vrsta dreća koje su počele da mu donose prihod: mango, nim, šišam, indijski ogrozd...

Osim toga, meštani su zasadili biljke aloje vere oko stabala koji se ponašaju kao prirodni pesticidi, pa je i ona sama postala neka vrsta prihoda kada su počeli da je obrađuju i prodaju. Drveće, zajedno sa biljkama aloje vere, sada obezbeđuje sredstva za život 8.000 stanovnika ovog sela.

Izvor: National Geographic

Preuzeto sa: Buka