NAUČNICI U REBUSU: NASA snimila zastrašujuće zvuke na samoj ivici svemira! (VIDEO)

NASA je prvi put u poslednjih 50 godina snimila jezive zvuke na samoj ivici svemira i atomosfere naše planete. Naučnici još uvek ne mogu ni da pretpostave šta je uzrok tom fenomenu

Foto: YouTube.com, Printscreen Foto: YouTube.com, Printscreen

NASA je prvi put u poslednjih 50 godina snimila jezive zvuke na samoj ivici svemira i atomosfere naše planete. Naučnici još uvek ne mogu ni da pretpostave šta je uzrok tom fenomenu.

Kako prenosi ''Raša tudej'' jedan student napravio je za NASA-u balon sa helijumom, na kome je bila oprema koja je zabeležila nestvarne i bizarne zvuke.

Složenu opremu koja je detektovala taj fenomen napravio je Danijel Bouman, student sa Univerziteta Severna Karolina.

Instrumenti su registrovali i snimili atmosferski infrazvuk, odnosno zvučne talase ispod frekvencije od 20 herca. Pošto ljudi nisu u mogućnosti da čuju infrazvuk, taj zapis može da se čuje tek kada se on “ubrza”.

“Zvuci podsećaju kao na one iz poznate filmske serije 'Dosije iks' “, rekao je Bouman i istakao da je ga je šokirao intenzitet zvuka, kao i kompleksnost signala.

Naučnici ne znaju šta može da bude uzrok ove pojave. Neki spekulišu da je to rezultat okeanskih talasa, gravitacionih talasa, raznih turbulencija u vazduhu, pa čal i buka od kabla na samom balonu. Manji broj naučnika kaže da infrazvuke mogu da kreiraju oluje, čak i zemljotresi.

Međutim, još uvek nijedna od pretpostavki naučnika u slučaju ovog audio snimka nije zvanično potvrđena.

(Family.rs)