JOŠ JEDAN mrtav kit zbog plastike!

Kit sa želucem prepunim plastike pronađen je mrtav na plaži na Siciliji, a to je peti takav slučaj u poslednjih pet meseci u Italiji.

 Kit, koji je imao sedam godina, pronađen je na obali grada Čefalu na Siciliji, a u stomaku je imao čak sedam kilograma plastičnog otpada.

 

Poslednji slučaj se dogodio u aprilu kada je more na Sardiniji izbacilo ženku kita sa nerođenim mladuncem, a koja je u želucu imala 22 kilograma plastike, delove ribarskih mreža, pa čak i flašu deterdženta?!

kit

Foto: Facebook/Carmelo Isgro

"More nam šalje poziv u pomoć, očajnički SOS. Moramo odmah nešto da preudzmemo i spasemoa divna stvorenja koja u njemu žive", rekla je aktivistkinja Đorđa Monti.

Tokom prošle godine, sličan slučaj dogodio se u Indoneziji, kada je more na obalu izbacilo mrtvog kita sa oko 6 kilograma plastike u sebi, uključujući 25 plastičnih kesa, 115 plastičnih boca i više od 1.000 drugih plastičnih predmeta.

 

Prema okeanolozima i ekolozima, godišnje se u okeane i mora izbaci između PET i 13 MILIONA TONA plastike. Nedavna istraživanja pokazuju i da plastični otpad ozbiljno narušava morski ekosistem, jer tolika količina plastike ozbiljno ugrožava nivo kiseonika.

Izvor: mondo.rs