VIC DANA: Čoban Mujo

Nasmejte se za lep početak dana...

Radio Mujo u selu ko čoban. Jedva nešto zarađivao, pa svi gledali da ga pripaze u selu. Tako je i u jedinoj trgovini u selu prodavač pisao Muji veresiju, a Mujo govorio da će vratiti kad bude imao. Nabrao je tako Mujo duga, par stotina maraka, al halalio mu trgovac, ko veli, sirotinja je to, nema odakle namaknut.

Jednog dana Mujo se učlani u stranku. Malo po malo prikupljao glasove za stranku, pa se nakon nekog vremena i sam kandidovao za općinsko vijeće. Svi ga u selu podržavali, ko veli, čovjek je iz naroda, sirotinja ko i mi, ko će nas razumjet, ako neće on.

Prođoše lokalni izbori, Mujo upadne u općinsko vijeće. Svi mu iz sela dali glasove, ko veli, sad će nas Mujo pripazit. Mujo im govori da sad ko vijećnik ne može puno, diže ruku kako mu stranka kaže, al kad se malo progura, da će probati se izboriti za selo. Veli, sirotinja sam ja, ko i vi, al neću vas zaboravit.

  

Nametnuo se Mujo u stranci, pa se kandidovao za kantonalno vijeće. Mujo kaže da ne može nešto uraditi za selo, nego da mora preseliti u grad, jer tek onda može nešto napraviti, jer u selu nema para.

Tako Mujo odseli u grad.

U selu na televiziji, prate Muju. Došlo do novih izbora. Mujo upao u federalnu vladu. Ko veli to je to, sad konačno ima neko naš. Sad će nama naš Mujo pomoći.

Tako jednog dana u selo uđoše tri crna auta. S blinkerima. I policijskom pratnjom. Stanu pored seoskog granapa. Iz auta izlazi Mujo u odijelu.

Ulazi u granap, trgovac ga jedva prepozna. Govori Mujo trgovcu:

- Hasan-aga, jel ti još uvijek čuvaš onu teku koliko ti je ko dužan?

- Čuvam Mujo, puna je teka...

- Haj donesi i vidi ima li mene tamo...

Donese trgovac, konta, evo ga, pošten čovjek, došao poslije toliko vremena da vrati dug... možda će vratiti za sve u selu? Možda još i pogura malo trgovinu?....

- Šta piše tu, Hasan-aga?

- Evo piše, čoban Mujo, dužan ukupno 387 KM...

Gleda Mujo u teku, pa oštro odbrusi:

- Odmah križaj to čoban. Piši: Ministar Mujo....

I izađe iz trgovine...