SLAVIMO POKROV BOGORODICE: Žene, danas je vaš praznik - evo šta obavezno treba da uradite

Vernici ovaj praznik obeležavaju kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi u crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu dok je služeno svenoćno bdenije.

Foto: Printscreen Youtube Foto: Printscreen Youtube

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Vernici ovaj praznik obeležavaju kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.To se desilo 14. oktobra /1. oktobra po starom kalendaru/ 911. godine za vreme cara Lava Mudrog, kada je u Bogorodičinoj crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu služeno svenoćno bdenije.

 

Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije.

U četvrti čas noći ugledali su Presvetu Bogorodicu iznad naroda, sa rasprostrtim omoforom na rukama kojim kao da zaklanjaše narod. Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. 

Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi Bogorodicu kako se moli za sav svet, što Epifanije začuđen potvrdi. Radi toga događaja uvedeno je ovo praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kada god to u nevoljama od nje molitveno tražimo. 

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskog, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. 

Bezbroj puta pokazala se pomoć Presvete Bogorodice kako pojedincima tako i narodima, kako u miru tako i u ratu, kako u monaškim pustinjama tako i u mnogoljudnim gradovima.  Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu. 

Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodičin pokrov i Ženski praznik.

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale decu. Oni koji nemaju dece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju decu.

(EPK)