Koje rase pasa se najbolje slažu s mačkama?

Mnogi od nas osim mačaka kao ljubimce drže i pse. Ako ste u toj kategoriji, onda sigurno najbolje znate kako se vaši ljubimci slažu. Ako niste, predstavljamo vam nekoliko pasmina koje će se sigurno odlično slagati s mačkama.

Foto: svetmacki.in.rs Foto: svetmacki.in.rs

Jazavičar

Jazavčari dolaze u nekoliko oblika tj. veličina, a ona najmanja savršeno odgovara mačkama. Naravno, dimenzije nisu preduslov za slaganje mačke i psa, a karakteristike ove pasmine savršeno se uklapaju u saživot s mačkama. Jazavčari su idealni porodični psi i bez problema će se sprijateljiti s bilo kojom macom.

Nemački ovčar

Nemački ovčari spadaju među najinteligentnije pse, izuzetno su dragi i česti su porodični psi. Odlično se slažu sa svim ukućanima, pa i mačkama.

Pudlica

Energične i razdragane pudlice uživaće u društvu mačaka koje će im, između ostalog, ponuditi i toliko potrebno razgibavanje tokom dana.

Koker španijel

Koker španijeli su vrlo nežni i razigrani psi, često su vrlo fokusirani na svoje vlasnike, a bez problema će zavoleti i bilo koju macu.

Škotski ovčar

Sećate se Lesi? Pokušajte da je zamislite kako napada mačku. Nema šanse.

Border koli

Prema nekim navodima upravo border koli jedna je od najpametnijih pasmina na svetu. Obožava ljude, decu pa i sve vaše mace.

Baset

Ovi lovački psi izuzetno su odani, a po temperamentu su neverovatno tolerantni i blagi. Voleće baš svakog člana porodice s kojim deli životni prostor.

Bigl

Psi pasmine bigl koriste njuškicu kako bi detaljno upoznali svet oko sebe, a miris mačke samo će im dodatno pomoći da pokušaju da shvate svet koji ih okružuje.

Labrador

Treba li uopšte trošiti reči na izuzetno nežnog, brižnog i pažljivog labradora? Mačku će smatrati članom porodice i učiniti sve kako bi se i one osećale voljenim.

Zlatni retriver

I zlatni retriver je, baš kao i labrador, neverovatno pažljiv s pripadnicima ostalih vrsta, pa tako i mačkama.

Ono što je bitno napomenuti je da svaki od pasa ima sopstvene karakterne osobine, pa se možda neće slagati s mačkom. Isto tako, budite oprezni i upoznajte mačku s novopridošlim psom ili obrnuto pažljivo, postepeno i s ljubavlju, a sve kako bi se navikli jedni na druge.

Takođe, sigurni smo da će se i mnogi psi koji čekaju na udomljenje, koje god vrste bili, biti toliko srećni zbog novog doma da će lako prihvatiti mačku ili više njih.

(Izvor: Nature Communications )