I OVO TREBA ZNATI: Kroz OVAKVU patnju i bol prolaze trudne kuje na ulicama!

Da li ste se ikada zapitali kako se osećaju trudne kuje na ulicama? Da li ste se ikada zapitali koliku bol, patnju i strah osećaju one, koje su već predodređene za veliku požrtvovanost prema budućim bebama?

Foto: Petface.net Foto: Petface.net

Naše kolege iz „Anima“ Subotice pokušali su da približe ovu temu svima, jer kako kažu – primetile su da za povređenog psa većina rado donira, a za sterilizaciju retko, jer ljudi ne ne znaju kroz kakvu patnju trudne kuje na ulicama.

„Već dugo nam se niko ne javlja da donira za sterilizacije. Kada se kujica u teranju nađe na ulici oko nje se okupi čopor mužjaka. Jadnica nema mira ni malo, ne spava danima, ne jede danima. Često bude ozbiljno fizički povređena prilikom parenja, jer je napadaju i mužjaci daleko veći od nje. Kada prođe teranje ona skotna ostaje na ulici u startu već iscrpljena i izmršavela. Ne može da zadovolji veće potrebe za hranom, pogotovo ako je većeg rasta.

Kada se približava okot instinkti joj govore da mora da nađe mirno, skrovito i sigurno mesto da bi se okotila. Ali, kako da ga nađe na ulici. Zbog toga se koti uznemirena, u strahu za život svojih beba. Okot često ne može da prođe prirodno i dolazi do komplikacija.

Nekad umiru štenci, a nekad umire kujica. Štenci ostaju da umiru teško, bolno i polako.

Često zbog parenja sa mnogo većim mužjacima štenci budu preveliki i kujica ne može prirodno da se okoti. Ima bolne kontrakcije, ali štenci ne izlaze, umiru – a kasnije i trule – u njoj.

Ako okot prođe kako treba i mama donese na svet svoje zdrave bebe, zbog straha za njihov život danima ne ide od njih i ne traži vodu i hranu. Već iscrpljeno telo se iscrpljuje do iznemoglosti. Ona doji i potrebno joj je više vode i hrane, a ne jede i ne pije. Odgajanje beba prolazi u stalnom strahu za njihov život. 

Kujica sa štencima je često na meti svih onih kojima psi smetaju, zlostavljaju ih, zovu šintere. Ako štenci prezive i dođu do uzrasta od 6 nedelja počinju da šetaju, često završe pod točkovima automobila. Nekad poginu odmah, nekad umiru danima.

Ako odrastu čeka ih ulični život, glad, zeđ, hladnoća, zlostavljanje, bolesti…“

I zato, ukoliko imate ljubimca, a ne želite (više) njegove potomke – sterilišite ih!

Ukoliko možete, pomozite lokalnim Udruženjima, organizacijama, Prihvatilištima da steriišu one koje su zbog neodgovornih vlasnika završili na ulicama! Jedna sterilizacija može spasiti mnoge živote, zato – pomozite!

 

Pin It

 

 Izvor: Petface