VMA dijeta: Do 15 kilograma manje za 15 dana

Mada zvuči rigorozno, od nje ne bi trebalo da se osećate malaksalo i iscrpljeno, jer je osmišljena tako da obezbeđuje dovoljnu količinu minerala i vitamina.

Foto: dijeta.net Foto: dijeta.net

Bolnička ili VMA dijeta poznata je onima koji traže brzo rešenje za gubljenje kilaže, a navodno su je osmislili stručnjaci Vojnomedicinske akademije kao režim ishrane za pacijente kojima je bilo potrebno da smršaju i očiste organizam neposredno pred operaciju.

VMA dijeta drži se 15 dana i obećava sedam do 15 kilograma manje, detoksikaciju organizma i poboljšanje metabolizma. Mada zvuči rigorozno, od nje ne bi trebalo da se osećate malaksalo i iscrpljeno, jer je osmišljena tako da obezbeđuje dovoljnu količinu minerala i vitamina. Opet, nije ni opuštena kao mediteranska dijeta, niti je stručnjaci preporučuju kao način ishrane koji je održiv na duže.

 

Sastoji se iz tri kruga koja traju po pet dana, nakon čega je obavezna pauza od dve nedelje. U VMA dijeti preporučena su tri obroka dnevno (večera do 20 sati), a između njih pauza treba da bude 4-5 sati. Zabranjen je unos šećera, uključujući i bilo kakvog voća, osim pomorandži, zabranjen je alkohol i sve što sadrži veštačke zaslađivače  So se unosi u minimalnim količinama, a potrebno je piti najmanje dva litra vode (dozvoljena je i limunada i zeleni čaj).

Doručak je svakog dana isti i uključuje jednu pomorandžu, parče dvopeka (ili četiri krekera) i šoljicu kafe ili čaja (bez zaslađivača), a sajt Dijeta.net daje jelovnik VMA dijete za ceo ciklus od pet dana.

Prvi dan

Ručak: kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake (kiselog mleka ili jogurta), dvopek i pomorandža.

Večera: do dva dvopeka, dva kuvana jajeta, paradajz i krastavac.

Drugi dan

Ručak: jedno kuvano jaje, dve kašike pavlake, dva dvopeka i jedna pomorandža.

Večera: jedan dvopek, 125 g mlevenog junećeg mesa, jedan paradajz i jedna pomorandža.

Treći dan

Ručak: kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), jedan svež krastavac i pomorandža.

Večera: jedan dvopek, 125 g mlevenog junećeg mesa, šoljica kafe ili čaja bez šećera, jedna pomorandža.

Četvrti dan

Ručak: dvopek, 125 g mladog kravljeg sira i paradajz.

Večera: dva dvopeka (ili osam krekera), 125 g mlevenog junećeg mesa, dva sveža paradajza.

Peti dan

Ručak: 200 g kuvanog junećeg mesa, dvopek, paradajz.

Večera: jedno tvrdo kuvano jaje, 500 g barenog povrća.