Šta je istina i da li nam je probiotik zaista potreban na putovanju?

Izgleda da su probiotici u modi ovih dana.

Foto: ilustracija/Profimedia Foto: ilustracija/Profimedia

Sa mnogim navodnim prednostima i relativno niskim rizikom od neželjenih dejstava, proizvođači probiotika su ih iskoristili za nove poslovne mogućnosti. Međutim, od stotine identifikovanih probiotičkih sojeva, studije su potvrdile efikasnost samo određenih probiotika koji su korisni u lečenju specifičnih stanja. Umesto da ostavite svoje zdravlje u ruke krupnog biznisa, važno je da budete što je moguće obrazovaniji o najboljim vrstama probiotika, tako da možete izabrati one koji su provereno dobri za vas i vašu porodicu.

Sa dr Miodragom Krstićem iz Kliničkog centra Srbije, profesorom gastroenterologije i hepatologije na Medicinskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu i autorom Nacionalnih smernica za primenu probiotika, razgovarali smo o tome da li nam probiotici mogu pomoći i kako izabrati pravi.

 

U apotekama u Srbiji trenutno postoji više od 100 različitih probiotika pa se sa pravom postavlja pitanje kako izabrati pravi?

- U pravu ste. Čak i za nas, koji smo uključeni u izučavanje nauke koja se bavi probioticima, broj do sada objavljenih istraživačkih publikacija može biti zapanjujuć. Ipak, postoje neke osnovne smernice koje su precizno definisane i koje mogu pomoći prilikom odlučivanja o najboljem izboru probiotika. Brojna istraživanja su dokazala da određene probiotske kulture mogu da pomognu, u zavisnosti od zdravstvenih problema. Da biste se uverili da li ste izabrali pravu, treba da znate koji su probiotici najkorisniji kada je vaš problem u pitanju. Idealno bi bilo naći proizvod koji je testiran upravo za tegobe koje vas muče i zbog kojih ste odlučili da uzmete probiotik. Tako na primer, ako vas muče nadutost i gasovi treba da potražite probiotsku kulturu Lactobacillus plantarum Lp299v, koja dokazano pomaže kod ovih neprijatnih tegoba. Ali ne treba koristiti ovaj isti proizvod ako uzimate probiotik uz antibiotik ili idete na putovanje. Tada treba uzeti probiotik koji je napravljen iz kvasne gljive bulardi. Baš zato što ne deluju svi isto na tegobe ljudi se zbune, kaže prof Krstić.

- Dodatno važno je izabrati probiotik koji sadrži dokazano efikasnu dozu probiotika. Ja svojim pacijentima savetujem da uvek biraju samo one probiotike koji sadrže najmanje 5 milijardi živih organizama u jednoj kapsuli, nastavlja

 

5 milijardi probiotskih kultura? Nije li to previše? Možemo li preterati sa probioticima? 

Ljudski stomak sadrži trilione bakterija, koje normalno žive u digestivnom stomaku, pa zbog toga naučnici procenjuju da je potrebno najmanje milijardu probiotskih organizama da bi se izvršio povoljni uticaj na zdravlje creva. Dodatno, važno je da znamo da se probiotici ne zadržavaju u našem stomaku predugo. Kada popijemo ili progutamo probiotik, on ne ostaje trajno u našem crevnom ekosistemu, kaže profesor Krstić.

On će nam pomoći da brojčano nadjačamo mikroorganizme koji nas čine bolesnim (što je verovatno razlog zbog čega su probiotici dokazano najkorisniji protiv dijareja/proliva), ali na kraju će ipak samo proći kroz creva. Zbog toga je nemoguće da se unese previše probiotika, jer ćete ih praženjenjem svakako izbaciti napolje.

Medications, pill, Lek, Lekovi, Pilule, Pilula, Tableta

Foto: Pixabay

- Kupovina probiotika je nešto na čemu ne želite da štedite. U Srbiji inspekcije izuzetno retko kontrolišu kvalitet proizvoda. Pitanje kvaliteta je važno za bilo koji proizvod, a za probiotike on važi trostruko.  Mnogi komercijalni brendovi nemaju tehnologiju da identifikuju konkretne sojeve i ne zna se zaista koliko tog soja sadrži svaka pojedinačna doza. To bi moglo da znači da se uzima pogrešan probiotik ili nedovoljno efikasna doza, čak i ako na pakovanju piše drugačije. Da bi se izbegli ovi i drugi problemi, preporučujem kupovinu proverenih proizvoda sa višegodišnjom reputacijom. Još bolja je stvar ako je sam proizvod korišćen u kliničkim studijama koje su ispitivale efikasnost. Ovo je jedan od retkih načina koji garantuju kliničku efikasnost probiotika.

 

Visoke temperature dokazano ubijaju probiotske kulture. Da li onda leti bespotrebno bacamo pare na probiotike?

- U pravu ste. Probiotici moraju biti živi da bi bili efikasni. Izloženost toploti, vlažnosti i kiseoniku štetan je za probiotske kulture i zavisno od stepena izloženosti, broj živih organizama u probioticima se može smanjiti ili u ekstremnim slučajevima potpuno eliminisati. Ako probiotici predugo vremena provedu u prevozu ili u vašoj torbi za plažu, na visokim temperaturama, dobre bakterije mogu biti beskorisne. Zato je važno da kada kupujete probiotik, pogotovo leti, uvek birate proizvode onih kompanija koje koriste tzv “flow-pack” tehnologiju pakovanja. Ova tehnika proizvodnje podrazumeva pakovanje blistera u specijalnu kesicu ispunjenu inertnim gasom kojim se probiotici štite od visokih temperatura, svetlosti i vlage. Ovo je posebno važno leti, kada temperature dostižu preko 40 stepeni. To je jedini način da budete sigurni da će probiotici u vaš stomak stići nepromenjeni i spremni da ispolje željeno dejstvo. Statistika kaže da se putnička dijareja javlja kod 20 do 50% osoba koje putuju i često menjaju životne navike, a stomačne tegobe u nekoj blažoj formi ima mnogo veći broj ljudi. Zbog toga nam je, po rečima prof dr Miodraga Krstića, probiotik na putovanju defitivno potreban, a važno je izabrati onaj koji vama najviše odgovara.

Izvor: Telegraf.rs