Snežana (63) nije bila kod lekara više od 45 godina: Ovo su njena stroga pravila zdravog života

Osećam se dobro, i to je samo moja odluka - kaže Snežana Jandrlić, koja je uveliko u sedmoj deceniji, ali 45 godina nije bila kod lekara.

Foto: Novosti.rs Foto: Novosti.rs

Mnogi je se sećaju kao prve pevačice "Suncokreta", gde je nastupala sa Borom Čorbom.

Bila je i pevačica "Ranog mraza", a poznata je i po hitovima "Prvi sneg" i "Prevari večeras svoje društvo sa mnom". Pevala je, studirala orijentalistiku, glumila u Ateljeu 212, igrala rukomet, dobila crni pojas u karateu, putovala, živela u mnogim evropskim mestima i boravila u prirodi.

Tri decenije se bavi makrobiotikom, a četiri decenije nije bila kod doktora.

Vežba jogu, pazi šta jede i razbija predrasude o makrobiotici. Radi uvek samo ono što voli i što misli da je za nju dobro.

Svesna je da je to ogroman rizik i hrabrost, ali upravljanje svojim životom za nju je i velika radost.

 

- Od kada sam u penziji osećam se odlično, i to je isključivo moja odluka - kaže Snežana. - Promena je jedina prava stvar u životu. Treba stalno istraživati život. Ne treba raditi samo jedan posao. Ne mogu da zamislim dan u kom ne naučim nešto novo, jer mi učenje pričinjava najveće zadovoljstvo. Ne razumem penzionere koji se učaure i ne žele da se menjaju. Imam unuka i sa njim sam aktivna, uvek ga negde vodim. Ali imam i bezbroj interesovanja i nemam vremena za sve ono što želim da radim i što me interesuje.

Da bi se penzioner dobro osećao, psihofizičko zdravlje je najvažnije, pa Snežana ne puši, ne pije, spava pet-šest sati dnevno i zdravo se hrani, ali ne od juče, već poslednjih nekoliko decenija. Mnogo vremena provodi u prirodi, i svima, a naročito penzionerima, preporučuje da se okrenu travi, šumi i vodi, jer imaju dovoljno vremena i besplatno je.

- Lenjost je najveći neprijatelj u penziji, a simbol toga je televizor, ispred kojeg su mnogi spremni da sede satima - ističe Snežana. - Svako je vođa parade svog života i svako donosi odluke i upravlja svojim životom. S promenama se ne počinje od ponedeljka i prvog u mesecu, već odmah i sada. Važno je da u grudima postoji tačkica koja svetli i kada je najteže. Ta tačka koja svetli ne sme da bude televizor u dnevnoj sobi.

BEKSTVO U PRIRODU

Odlično se razume u pečurke i lekovito bilje. Prepoznaje 23 vrste gljiva, prikuplja čajeve za ličnu upotrebu, a čim dođe proleće, ide na Kosmaj i Avalu i bere sremuš, maslačak, motovilku, divlji vlašac... Snežana je ubeđena da će krajem 21. veka ljudi živeti na biljnoj hrani i bežati u prirodu. I ona želi da pobegne na Vlasinu i tamo provede "četvrto doba", jer se odatle uvek vrati sa dva para krila.