Obrnuta dijeta je trenutno najpopularnija na svetu, proverite zašto

Ovaj režim ishrane je osmislila fitnes instruktorka Sofija Alen. Ovako ćete na potpuno prirodan način da izbubite kilograme, da da pritom ne osetite glad ni u jednom trenutku, tvrdi ona.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

Trik je u tome da lagano počnete da pravite deficit kalorija. Dakle, prve nedelje smanjite obroke za 200 kalorija, sledeće nedelje za još 200  i tako dok ne dođete do toga da u toku dana unosite 1400 kalorija. Takođe, uvodite i postepeno i fizičku aktivnost.

Ovo je jedini način da kilogrami nestanu, a da ne osetite da ste na dijeti.

Šta kada dostignemo željenu kilažu?

Nakon gubljenja suvišnih kilograma svi strahuju od jo-jo efekta i vraćanja ishrani na koju su navikli. Kako bi kilaža ostala nepromenjena primenite isto pravilo, ali umesto da smanjujete, postepeno povećavajte kalorije. Moći ćete da imate 3 obroka, ali i dezert, a kilogrami se neće vratiti.

"Ideja je u tome da lagano vraćate kalorije u svoj život. Počnite sa 100-200, ako ste unosili 1.400 kalorija do sada, prve nedelje unesite 1.600, pa sledeće 1.700 i tako postepeno povećavajte broj kalorija, sve dok ne dođete do 2000 kalorija dnevno, koliko je preporučeno za žene", rekla je ona.

"Svake nedelje, ješćete sve više. I dalje ćete biti u deficitu kalorija, ali ćete postepeno navikavati telo na normalniju ishranu. U kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću ovo će vas pripremiti za pravilniji režim ishrane i omogućiti da zadržite rezultate", rekla je ona.

Sofijin predlog jelovnika izgleda ovako:

Doručak: Kafa, omlet od belanaca i povrća, avokado

Ručak: Salata od piletine, bundeve, semenki bundeve, raštana i šargarepe

Večera: Mlevena govedina sa meksičkim začinima, tikvicama, pečurkama i biljnim sirom, poslužena u kukuruznoj tortilji

Desert: Palačinka od belanceta sa bananom, cimetom i bobičastim voćem

Stil/Mondo