Obratite pažnju na simptome: Evo nekoliko problema sa stopalima i šta oni mogu značiti

Bez obzira na to koliko pažnje želite da posvetite nogama, postoje neki uslovi koje ne možete zanemariti. Evo nekoliko problema sa stopalima i šta oni mogu značiti.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

1. Hladne noge

Može vam smetati: hipotiroidizam ili anemija

Ako redovno posežete za čarapama, možda patite od hipotiroidizma, poremećaja štitne žlezde, u kojem ne proizvodi dovoljno hormona koji pomažu u regulisanju metabolizma. Trom metabolizam pokazuje činjenica da telo ne može da generiše toplotu, zbog čega će vam ruke i noge uvek biti hladne.

"Međutim, postoje i drugi razlozi za hladne noge, koji mogu biti; anemija, dijabetes, Rainaudov fenomen, hipotireoza i drugi ređi uzroci koje treba proveriti kod lekara", rekla je Dina Gohil, osnivač DG Podiatrist, za Daili Mail.

U slučajevima hladnih nogu, predlaže načine na koje ih možete zagrejati:

Redovno masirajte stopala od pete do prstiju
Nosite toplije čarape sa mešavinom vune i izbegavajte pamuk
Nosite cipele koje pomažu u zadržavanju toplote
Pokušajte sa grejačima za stopala
Izbegavajte kofein: on uzrokuje stezanje krvnih sudova, što može ograničiti protok krvi do ekstremiteta

2. Oticanje stopala

Možda patite od: Edema ili bolesti srca, jetre ili bubrega

Oticanje stopala može se javiti iz nekoliko razloga, a najčešći razlog je zadržavanje tečnosti poznato kao edem. Putovanje avionom, dugo stajanje ili sedenje može otežati kretanje tečnosti u telu zbog neaktivnosti mišića. Postoje i drugi razlozi zbog kojih noge mogu nateći, poput trudnoće, venske insuficijencije, povreda stopala i skočnog zgloba, krvnih ugrušaka, infekcije, dijabetesa, bolesti srca, jetre ili bubrega, pa čak i neželjenih efekata lekova.

Kada su otečene, podizanje nogu je vrlo korisno, jer će pomoći telu da vrati tečnost nazad, zauzvrat smanjujući otok.

Drugo, nošenje cipela sa dovoljno prostora može biti korisno u sprečavanju plikova, posekotina, infekcija i bolova.

 

3. Žuti nokti na nogama

Može vam smetati: sindrom žutih noktiju

Žuticu na noktima obično uzrokuje blaga pojava lako izlečivih gljivica. U retkim slučajevima može biti simptom ovog poremećaja, koji je povezan sa nedijagnostikovanim respiratornim problemima i limfedemom - stanjem koje uzrokuje zadržavanje tečnosti i uzrokuje oticanje ruku ili nogu.

4. Uvećani palac na nozi

Možda vam smeta: Giht

Giht se smatra jednom od najbolnijih vrsta artritisa, a javlja se kada nivo mokraćne kiseline poraste do tačke u kojoj se u zglobovima nakupljaju oštri kristali. Iako nije poznato zašto se to dešava, mokraćna kiselina se često akumulira u zglobovima palca stopala.

5. Napukle pete

Možda će vas mučiti: Nedostatak vitamina, gljivična infekcija

Ispucale pete, poznate i kao pukotine ili krpe, vrlo su česte i lako ih je uočiti. Mogu biti bezbolne i površne ili duboke i vrlo bolne. Pojavljuju se kao rezultat gubitka vlage u petama.

Neki od najčešćih uzroka su gojaznost, starenje, trudnoća, hipotireoza, dijabetes, gljivična infekcija, nedostatak vitamina i biomehanička neravnoteža poput ravnih stopala.

Da biste sprečili pucanje pete, pobrinite se da pijete dovoljno vode, koristite turpiju za pete ili dobar tretman kremom.

6. Grčevi u stopalima

Može vam smetati: Nedostatak minerala

Iako je dehidratacija čest uzrok grčeva u stopalima (vodite računa da pijete dovoljno vode tokom celog dana), u nekim situacijama neravnoteža elektrolita može prouzrokovati nagle grčeve mišića u stopalima, signalizirajući da telu nedostaju esencijalni minerali kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum, piše Huffington Post.