Naučnici dokazali čudesan efekat: Evo šta treba da uradite kada vas obuzmu NERVOZA I OČAJ

Nakon ovih rezultata studije, više nikada nećete potcenjivati uticaj šetnje na ljudski organizam

Foto: medium.com Foto: medium.com

Jednostavna fizička aktivnost, poput šetnje, može značajno da vam popravi raspoloženje, pokazala je studija.

Nije važno gde šetate, zašto, sa kim ili kakav efekat očekujete, činjenica je da ćete se posle šetnje osećati bolje.

Psiholozi kažu da je osećaj sreće i zadovoljstva koji nastaje usled fizičkih pokreta povezan sa tim što je čovek "programiran" da traži hranu.

 

Istraživači kažu da je ovo prva studija koja se time bavila, a da nije uključila i faktore poput izloženosti svežem vazduhu, boravku u prirodi ili zadovoljstvu nakon postignutog fitnes cilja.

Evo kako je teklo istraživanje.

U tri studije, tim je testirao stotine studenata koji nisu znali pravu svrhu istraživanja, da bi odgovori bili istinitiji. Dve studije su pokazale da studenti koji su proveli 12 minuta u grupnoj šetnji po kampusu ili su šetali sami, prijavili su bolje raspoloženje.U poređenju sa tim, druga grupa je sedela i gledala fotografije kamupsa, ili su gledali video koji prikazuje enterijer kampusa.

U odvojenoj studiji, pokazalo se da šetnja ima pozitivne efekte na raspoloženje, čak i kada volonteri unapred znaju da nakon pešačenja treba da napišu esej na dve strane.

"Mislimo da ljudi potcenjuju do koje mere će se njihovo raspoloženje popraviti ako se samo odvoje od kauča i odu da prošetaju", zaključuju autori studije Džefri Miler i Zlatan Krizan.

Dakle, sledeći put kada vam raspoloženje ode "u minus", izađite da malo prošetate...

Izvor: Stil/Mondo.rs