Kako HORMONSKI RASPORED utiče na naše telo? Kada to otkrijete, mnogo ćete lakše isplanirati PRODUKTIVAN DAN

Vi već znate koliko su važni hormoni u našem telu, oni kontrolišu naša različita raspoloženja, kada će doći do začeća, rađanja deteta i druge važne stavke.

Ispostavilo se da u telu ništa nije jednostavno i da  je svaki od hormona aktivan i aktivno deluje samo u određeno vreme tokom dana. Ako znate vreme aktivnosti određenog hormona, možete u velikoj meri poboljšati zdravlje i kvalitet života.

Saveti za vaše tijelo – Kako najbolje isplanirati dan

Ustajanje pre 6:00 ujutro povećava se proizvodnja se SEROTONINA – hormona sreće.

 

6:00 – nivo KORTIZOL-a raste – a on je hormon koji priprema naše tijelo za aktivnu budnost!
Sada je svest potpuno uključena. Vreme je da se napišu planovi za dan i donesu odluke.

Unosom 700 ml vode ujutro i aktivnim vežbanjem, hormon STRESA se ispire.

7:00 – MELATONIN se prestaje proizvoditi, stvarajući mesto za polne hormone. Nema smisla više spavati, vrednost daljeg spavanja jednaka je 0, što znači da je to gubitak života.

8:00 – polni hormoni u nastupaju. Oni su steroidi – hormoni koji formiraju naš mišićni okvir. Vreme je za vežbe, gimnastiku, teretanu i “razmnožavanje”.

10:00 – 14:00 vrhunac DHEA (dehidroepiandrosteron) – neurohormon odgovoran za pamćenje, pažnju i sećanje. Ovo je najbolje vreme za mentalne aktivnosti.

14:00 – 16:00 – u ovom trenutku osetićete oštru pospanost, nemojte sebi uskratiti zadovoljstvo sna na 20 minuta! Ovo je vrhunac HORMONA RASTA – hormona lepote i večne mladosti. I, po mogućnosti, nakon ovog sna dobro se zagrejte, jer je hormon rasta odgovoran za količinu našeg mišićnog tkiva.

od 17:00 – KORTIZOL počinje padati. Donošenje važnih odluka treba odložiti za neko drugo vreme.

21:00 – počinje se proizvoditi MELATONIN. Sa padom telesne temperature imamo veću potrebu za toplotom i brigom voljenih osoba.

22:00 – hipofiza izlučuje opioidne hormone s narkotičkim učinkom – govorimo o ENDORFINIMA. San će biti propraćen najprijatnijim senzacijama ako se spava u ovom trenutku. Dnevni stres je gotov, telo je spremno za ponovno pokretanje. Vrednost sna od 22:00 do 4:00 sata je maksimalna. Nedostatak sna u ovom intervalu može biti fatalan.

2:00 – HORMON RASTA kreće na posao –poznat je i kao hormon lepote i večne mladosti. Zahvaljujući njemu deca će “leteti u snu”, a odrasli ostati mladi, lepi, jakih kostiju i kvalitetnih mišića!