Kako da brzo izlečite celo telo renom: Svemoćna biljka koja tera 18 tegoba

U nastavku pročitajte kako da upotrebite ren u službi zdravlja, rešićete se svih  zdravstvenih problema

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Ren je neizostavan dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi.

Čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor i kao namirnica se najviše preporučuje dijabetičarima.

Podstiče razvoj korisnih bakterija u crevima, a uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkulozu, kao i mnoge gljivične infekcije.

Poboljšava probavu tako što stimuliše lučenje želučanih i crevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Vrlo je delotvorno lekovito sredstvo koje čisti organizam, naročito pluća i jetru, bubrege, bešiku, grlo.  Jača imunitet, pročišćava pluća i pomaže u borbi sa astmom, bronhitisom, hroničnog bronhitisa.

 

Gnojna upala desni

  • Pomešajte 50 grama sitno narendanog svežeg rena, 20 grama semena komorače i 20 grama mente.
  • Prelijte litrom 45-postotne rakije i ostavite da stoji tri meseca.
  • Procedite i sipajte u flašu.
  • Manju količinu razredite vodom i time ispirajte usta.

Leči reumu i artritis

  • Stavite sveže narendan ren u pamučnu tkaninu i stavite na bolno mesto tako da je platno u dodiru s kožom.
  • Sklonite oblogu kad osetite žarenje jer ren može da izazove plikove i opekotine na koži.
  • Pre i posle stavljanja obloga lagano namažite kožu maslinovim uljem.

Spušta visoku temperaturu

Kod zaraznih bolesti s povišenom temperaturom (groznica) možete isprobati ovaj narodni lek.

  • Naređajte ploške rena na konac,  stavite oko vrata i držite nekoliko sati. Ren bi trebalo da izvuče toplotu.

Za disajne puteve

  • Deset grama narendanog rena prelijte s 2 dl prokuvale vode i ostavite poklopljeno da odstoji nekoliko minuta.
  • Procedite i pijte mlak čaj. Ovako ćete olakšati disanje i ublažiti upalne procese u disajnim putevima.

 

Ublažava kašalj

  • U sveže narendani ren dodajte malo jabukovog ili vinskog sirćeta i malo meda.
  • Nekoliko puta dnevno uzimajte po jednu kašičicu.
  • Ako želite pripremiti sirup treba vam i jedna kašika sveže narendanog rena, 1 kašika naseckanog luka, 5 kašika vode i 5 kašičica meda.
  • Pomešajte ren s medom, dodajte luk i vodu, te dobro promešajte.
  • Kratko prokuvajte pa ohladite i procedite u flašu.
  • Uzimajte nekoliko puta dnevno po jednu kašičicu.

Leči jaku glavobolje

Narodna medicina ren koristi i kao lek protiv jake glavobolje.

  • Na potiljak stavite kašu od narendanog rena i držite samo minut do dva kako ne bi došlo do iritiranja kože.
  • Nakon toga, namažite kožu maslinovim uljem.

Za srce i krvne sudove

Sastojci: 5 kašika soka od šargarepe, 5 kašika narendanog rena, 3 limuna i 2 čaše meda.

  • U med dodajte ren, limunov i sok od šargarepe, te dobro promešajte.
  • Čuvajte u tegli u frižideru i tokom dva meseca uzimajte po kašičicu smese tri puta dnevno, sat pre jela. Ova smesa pomoći će vam u jačanju srca i krvnih sudova.

 

Vino od rena za čir na želucu

  • 50 grama narendanog rena ostavite osam dana u litri belog vina da odstoji.
  •  Pijte dva puta dnevno po 1/8 litre, i to ujutro na prazan želudac i uveče.

Kurje oči

  • Napravite smesu od po 3 velike kašike izrendane rotkvice i korena rena.
  • Namažite jestivim uljem, preko toga nanesite smesu, umotajte u laneno platno i držite po 2 sata.
  • Tretman ponavljajte ujutro i naveče dok tegobe ne nestanu.

Diuretik

  • Namočite od 8 do 10 ploški rena u šolju belog vina i to popijte nakon 8 do 10 sati.
  • Ako ne možete da mokrite, narendajte ren, ispržite na maslacu i kao oblogu položite na predeo mokraćne bešike. Na taj način ćete pospešiti izlučivanje kamenca, mokraće i menstruacije.

Regulisanje menstruacije

  • 2 kašike narendanog rena kuvajte u 250 ml crnog vina, te popijte tokom dana, raspoređeno na nekoliko doza.

 

Domaći sirup za kamen u žuči

  • U 1 kg meda dodajte oko 100 grama soka od crne rotkve (Raphanus sativus), 100 grama soka od limuna, 10 grama izrendanog korena rena i 50 grama samlevenog kima.
  • Uzimajte 3 puta dnevno po jednu kašiku.

Brže zarastanje rana

Za liječenje starih rana koje slabo zacjeljuju

  • Pomešajte 10% rena s pčelinjim medom, i to tako da se upotrebi sok od sveže narendanog rena ili njegova tinktura.
  • Ovaj prirodni lek pomaže kod zarastanja starih rana koje slabo zarastaju, naročito zanoktice i slične dugotrajne povrede koje se stalno gnoje.

Inhalacija za sinuse

  • U prokuvalu vodu stavite ren, prekriijte glavu peškirom  i desetak minuta udišite paru pre spavanja. Ovom inhalacijom čiste se sinusi od gnoja, a ublažava se i bol.

Pomaže kod astme

  • Na laganoj vatri kuvajte 4 kašike narendanog rena pomešane s 2 dl) jabukovog sirćeta.
  • Kad omekša, procedite i dodajte istu količinu meda.
  • Vratite na vatru i kuvajte dok se smesa ne zgusne, a ostavite da se ohladi. Sipajte u teglu i čuvajte u frižideru.

 

Pomaže kod prehlade

  • Koren rena dugačak oko tri centimetra operite, ogulite i izrendajte, te stavite u teglu koju možete zatvoriti.
  • Dodate med i ostavite nekoliko sati zatvoreno.

Pomaže kod mršavljenja

  • Izmiksajte 125 grama rena.
  • Očistite tri limuna od semenki pa ih zajedno s korom izmiksajte i pomešajte s renom.
  • Dodajte tri kašike meda i dobro izmešajte.
  • Čuvajte u tegli u frižideru.
  • Uzimajte po jednu kašičicu dva puta dnevno uz obroke tokom tri nedelje.

Za bolje pamćenje

  • Pripremite 125 grama rena, 4 limuna, 3 kašike meda, 2 kašičice cimeta i komad đumbira od 2 cm.
  • U blender stavite ren, đumbir i limunov sok, te mešajte 2,3 minuta.
  • Dodajte med i cimet, te ponovo mešajte dok ne nastane sirup.
  • Uzimajte 1 kašiku dva puta dnevno pre obroka. Trajaće vam tri nedelje, a zatim napravite pauzu od nekoliko dana.

Izvor: Stil