Kada su ruke i noge hladne, TEMPERATURU ne možete da SPUSTITE: Evo šta treba da učinite da biste je oborili

Domovi zdravlja su puni odraslih i dece koji se žale na visoku temperaturu.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Večita je dilema da li treba odmah popiti lek za skidanje temperature, čak i onda kada živa na toplomeru jedva prelazi 37,5 ili treba sačekati dok ona ne skoči.

Iako doktori stalno upozoravaju da je povišena temperatura naša najsnažnija urođena zaštita od virusa i bakterija, malo ko se toga drži, pogotovu kada se radi o deci.

Prema savetima lekara temperatura se spušta lekovima tek kada pređe 38,5.

Poslednjih dana uglavnom se čuje da roditelji ne mogu da spuste temperaturu deci.

  

Većina se tada uznemiri, pa dete više puta tušira, stavlja mlake obloge, ali temperatura iako malo padne, brzo ponovo skoči preko 39 stepeni.

Tada treba obratiti pažnju da li su deci hladne noge i ruke. Ukoliko jesu, temperatura ne može da se skine sve dok se noge i ruke ne utople. Zato je najbolje staviti ih u toplu vodu i tako ih zagrejati.

Pomoć lekara, treba potražiti ako telo dosegne temperaturu od 40 stepeni, koja se ne spušta bez lekova ni nakon tri dana, a prati je osećaj jake iscrpljenosti.

Visoke temperature se spuštaju lekovima, ali evo šta još može da pomogne.

EVO KAKO DA NA PRIRODNE NAČINE SPUSTITE TEMPERATURU

Voda - treba piti puno vode jer ona zamjenjuje izgubljenu vodu i pomaže u hlađenju organizma.

Tuširanje - ne treba se tuširati hladnom, nego mlakom vodom. Počnite s vodom od 36 stepeni i lagano snižavajte temperaturu vode dok ne dođete na jedva podnošljivu mlaku.

Sokovi - antioksidansi i vitamini koji se nalaze u voću i povrću jačaju imunitet i pomažu telu da se bori protiv temperature. Šolja soka od kajsije pomešana sa kašikom meda uspešno snižava temperaturu. Ovaj sok treba piti rashlađen. Sok od cvekle i jabuke takođe je odličan u snižavanju temperature. Pomaže i sok od grejpfruta. Razredite pola čaše soka od sveže isceđenog grejpa sa istom količinom vode i ispijte. Ako nemate grejpfrut možete da ga zamenite pomorandžom i limunom.

Krompir - ogulite krompir, isecite ga na kolutove i stavite u čarape tako da prekrivaju tabane. Poznato je da krompir izvlači temperaturu iz tela.

 

Obloga od sirćeta - u posudu ulijte 500 ml vode i dodajte kašiku prirodnog jabukovog sirćeta. Namočite mali peškir ili mekano laneno ili pamučno platno, ocedite ga i položite na stopala, ruke i čelo. Oblog ostavite na telu sve dok se ne ugreje na temperaturu tela.

Sveži kupus - napravite obloge od listova svežeg kupusa i stavite ih na leđa i grudi. Mirujte u ležećem položaju i temperatura će pasti.

Supa - svaka supa rashlađena do mlake temperature pomaže u skidanju temperature, a i hidrira organizam. Za još bolje delovanje, dodajte začin bosiljak i ubrzajte proces ozdravljenja.

Čili - osim što je ukusna, ljuta hrana pomaže i kod snižavanja temperature. Hrana koja sadrži čili ili kajensku papriku izaziva znojenje, koje je prirodan mehanizam hlađenja tela.

Zašto temperatura skače

Na temperaturi iznad 39 stepeni mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvije visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost. Kod visoke temperature ubrzavaju se metabolički procesi za pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, dok se količina gvožđa u plazmi smanjuje, a to je važno za sprečavanje rasta bakterija.

Izvor: Žena Blic