JEDINI NAROD KOJI NE OBOLJEVA OD RAKA: Najzdraviji ljudi na svetu jedu samo ovaj HLEB!

Čini čudo za vaš organizam!

Hleb / Ilustracija, Foto: Profimedia Hleb / Ilustracija, Foto: Profimedia

Stari narod Hunza smešten na samoj granici Pakistana i Indije, poznat je po tome što njihov životni vek traje 110-120 godina. Zato se njihova domovina naziva "oaza mladosti". Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko. Oni su pravi primer da  idealan način života zaista postoji.

 

Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju decu. Leti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suve marelice, proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao "gladno proleće". Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suvih marelica. Period traje od 2 do 4 meseca, i smatraju ga krucijalnim za svoje zdravlje i način života. Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u proseku 1.933 kalorija, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljenih hidrata.

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu reke Hunze, zaključili su da je glavni faktor dugovečnog života zdrava ishrana. Škotski doktor Mac Harrison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja. Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumevala beli hleb, haringe, prerađeni šećer, konzerviranu hranu i kuvano povrće.

 

Kao rezultat takve ishrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti. Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava. Knjiga "Hunza – ljudi koji ne znaju za bolest", autora R. Bircher, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život:

To je vegetarijanski način ishrane, velika količina sirovih namirnica dominira, voće i povrće, prirodni proizvodi, bez ikakve hemije, namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vredni materijali, alkohol i slatkiši se ne konzumiraju, poštuje se redovan period gladovanja.

Kamali je tradicionalan čapati hleb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2.000 godina.

Ovaj hleb je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini, jer je hranljiv, pa samo 1 ili 2 porcije kamali hleba smanjiće apetit i učiniće da ne osetite glad 4 do 6 sati, piše Lovesensa.

Kamali hleb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hlebova, a jedan od važnih sastojaka je "glečersko mleko", odnosno mineralna voda boje mleka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stena.

 

Sastojci: 1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenu ili mešavina 1/3 pšeničnog brašna i 2/3 heljdinog brašna, na vrh kašičice morska so ili posoljeni začin od povrća, 1/2 šolje glečerskog mleka (mineralna voda).

Priprema: Pomešajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo. Površinu na kojoj pravite hleb pospite brašnom, a zatim mesite dok testo ne postane mekano i elastično. Zavijte umešeni hleb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta.

Podelite testo u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hlebova.

 

Izvor: Espreso/Kurir