Detoksikacija organizma sodom bikarbonom: Telo oslobađa kiselosti, sprečava bolesti!

Ishrana je vrlo važna u održavanju povoljnog pH stanja u organizmu koje bi trebalo biti bazno, a mnoge namirnice poput jako slatke i mesne hrane zakiseljuju organizam pa su okidač za propadanje ćelija i ozbiljne bolesti.

Foto: www.24sata.hr Foto: www.24sata.hr

Ishrana je vrlo važna u održavanju povoljnog pH stanja u organizmu koje bi trebalo biti bazno, a mnoge namirnice poput jako slatke i mesne hrane zakiseljuju organizam pa su okidač za propadanje ćelija i ozbiljne bolesti.

"Do narušene ravnoteže u organizmu najčešće dolazi zbog načina ishrane, jedemo previše žitarica, šećera i mesa, a sve te namirnice zakiseljavaju telesne tečnosti. To se ne odnosi samo na krv nego i na limfu," kaže Darko Vujnović, izdavač i prevoditelj knjige “Soda bikarbona - lečenje raka za sve, bogate i siromašne”.

 

Autor u knjizi tvrdi da se alkalizacijom organizma pomoću sode bikarbone mogu sprečiti i izlečiti i najteže bolesti. Dr. Mark Sircus tvrdi da preterano kiseli pH vodi propadanju ćelija, što uzrokuje ozbiljne zdravstvene problemekao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes i osteoporoza.

Ali pre svake terapije mora se izmeriti pH kod doktora jer delotvornost sode bikarbone može biti i negativna. To što biološki život najbolje funkcioniše u nekiselom okruženju (blago alkalnom) jasno ide u prilog koristi sode bikarbone koja vraća alkalnost organizmu. Na primer, alkalizirajuća intravenozni rastvor natrijuma bikarbonatačesto može smesta zaustaviti alergijsku reakciju ili astmatični napad.

"Natrijum bikarbonat (Na-HCO3) mnogi znaju pod imenom soda bikarbona, a može se naći kao mineral po celom svetu. Osnovno svojstvo je održavanje ravnoteže ugljen dioksida, bikarbonata i pH vrednosti.

Natrijum bikarbonat je lako dostupan i prodaje se u svakoj trgovini ili apoteci na svetu, a široko se primenjuje u hitnim službama kao intravenozni rastvor. Ipak, doktori često uopšte ne razmišljaju o njegovoj korisnosti kao protivalergijsko sredstvo," tvrdi dr. Mark Sircus.

Protovalergijsko, protivpalno, protovgljivično i protivkiselo svojstvo samo su neka od svojstava natrijim bikarbonata za poboljšanje života. 

Darko Vujnović kaže da je potrebno napomenuti da soda bikarbona (natrijum bikarbonat) nije lek, nego pomaže telu da mu se vrati izgubljena ravnoteža i da nije potrebno uzimati sodu bikarbonu ako je organizam u ravnoteži: 

 

"Osnovna funkcija sode bikarbone u telu je da organi budu u lagano alkalnom području, gde naši enzimi najbolje rade, a organizam se u takvom području najlakše bori protiv bakterija i virusa. Neke od indikacija koje mogu upućivati da je narušena pH ravnoteža u organizmu su učestale glavobolje, osećaj slabosti i malaksalost, alergije ili gljivična oboljenja.

Gljivice u organizmu imaju vrlo bitnu ulogu; one razgrađuju odumrla tkiva i nužne su za život.

Određeni broj gljivica u organizmu je normalan, objašnjava Vujnović, ali kad se previše razmnože, organizam je pun toksina. One se pojavljuju kao razgraditelji toksina i njima je dobro jer imaju hranu.

Ali kad otkrijemo da su prekobrojne, nastavlja Vujnović, treba ih suzbiti, a to se najbolje radi tako da im se oduzme hrana i da počne detoksikacija. U tome pomaže i soda bikarbona zato što ubrzava metaboličke procese i organizam iz kiselog prelazi u bazno okruženje, što njima ne odgovara. Zato je sirova hrana dobra protiv tumora jer je ona pretežno bazna. 

"Treba biti oprezan kad se soda bikarbona uzima oralno jer se tako može razrediti želučana kiselina što je vrlo loše. Ako se soda bikarbona uzima oralno, onda to treba biti terapijski, što znači da se uzima u periodu od dve do tri nedelje te treba biti spreman na nuspojave poput mučnine, dijareje i osipa. A svi ti simptomi upućuju na detoksikaciju jer otrovi negde moraju izaći. Jedan od načina uzimanja sode bikarbone u svrhu alkalizacije organizma je da se pomeša s medom i razgrađuje postepeno u ustima bez gutanja, tako se ona u telo apsorbuje kroz pljuvačku."

 

Od paste za zube do lekova

Soda bikarbona se koristi u brojnim proizvodima za ličnu higijenu kao što su pasta za zube i dezodoransi. Ima je i u lekovima koji se mogu kupiti bez recepta. 

Kiseli otpad uništava tkiva 

Sve degenerativne bolesti, uključujući rak, srčane bolesti, artritis, osteoporozu, bubrežne i žučne kamence, kao i karijes, povezane su s povišenim nivoom kiselosti u organizmu. 

Simptomi kiselosti organizma su stalni umor, ali i hronične bolesti 

Telesne tečnosti zdravog čoveka trebale bi biti u pH rasponu od 7,1 do 7,5. Prvi korak u pH medicini i primeni sode bikarbone jest da proverite da li je nečije telo kiselo ili ne. Ako je telo kiselo, tad treba slediti uputstvo za ponovnu uspostavu pH vrednosti što bliže 7,4. 

Ljudi čije je telo "kiselo" mogu patiti od hronično bolesnih stanja, uključujući i osećaj umora. Tokom bolesti ćelijska kiselost je niža od 7,0 i tada se čovek osjeća sve bolesnije. Čovek može ostati zdrav ako jede hranu koja je od 70 do 80 posto bazna te od 20 do 30 posto kisela. Zdravo telo ne bi trebalo imati problema da podnese kiselu hranu kao što su citrusi i paradajz. 

Početni simptomi 

Akne, uznemirenost, mišićni bol, hladne ruke i noge, vrtoglavica, nizak nivo energije, putujući bolovi u zglobovima, alergije na hranu, predmenstrualni i menstrualni grčevi, pomankanje seksualne želje, nadimanje, žgaravica, dijareja, vruć urin, urin jakog mirisa, lagane glavobolje, nepravilan rad srca, bele naslage na jeziku, višak sluzi iz nosa, metalan okus u ustima. 

 

Prelazni simptomi 

Herpes na usnama, depresija, gubitak koncentracije, migrena, nesanica, poremećaj vida, mirisa, ukusa i sluha, astma, bronhitis, bolovi u uhu, osip, oticanje, virusne infekcije, bakterijske infekcije (stafilokok, streptokok), gljivične infekcije (Candida albicans, atletsko stopalo, vaginalne infekcije), mokraćne upale, kolitis, naglo opadanje kose, sinusitis.

Što bliže idealnoj pH vrednosti

Sve ćelije u telu trebaju dobru pH ravnotežu. Ako je telo u stanju kiselosti, hemijske su reakcije usporene, uključujući delovanje enzima, regeneraciju i reprodukcija ćelija.

Recept za ublažavanje tegoba na koži

Soda bikarbona lako umiruje svrab kože nakon kontakta s otrovnim bršljanom, otrovnim hrastom ili nakon preteranog sunčanja, a može se upotrebljavati u kombinaciji s magnezijum hloridom kako biste rešili gotovo svaku kožnu bolest.

Priprema: Za smanjenje neprijatnosti dodajte na kožu od 100 grama do jedan kilogram sode bikarbone s magnezijevim hloridom (ili solju Mrtvog mora) u kadu punu vode te se okupajte u njoj.      

      

Izvor: Kurir/24sata.hr