BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI Ovi pregledi spasavaju život

Niko ne voli da ide kod lekara, naročitito kada nema nikakvu tegobu. Međutim, redovni pregledi su garant zdravlja i dugog života.

Foto: birajzdravlje.rs Foto: birajzdravlje.rs

Redovni preventivni pregledi pomažu ranom otkrivanju bolesti i faktora rizika za pojavu određenih oboljenja i sprečavanju njihovih komplikacija. Kad se bolest dijagnostikuje na vreme, šanse za izlečenje su najveće. Takođe, u obzir treba uzeti i faktore rizika - pušenje, gojaznosti, neredovnu fizičku aktivnost.

- Porodična anamneza za neku od malignih bolesti je takođe razlog zbog kojeg ne treba propuštati preglede - kaže za „Blic“ mr sc. dr Aleksandar Bezar, pomoćnik direktora Doma zdravlja Vračar.

Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, na sistematske preglede trebalo bi ići redovno, jednom godišnje ili barem svake dve godine.

OFTALMOLOŠKI PREGLED

Za žene i muškarce starije od 30 godina obavezan je na dve godine oftalmološki pregled, odnosno kontrola dioptrije i očnog dna.

Ako ne radite sa kompjuterima, onda je dovoljan pregled jednom u dve godine, a za dijabetičare je obavezno jednom godišnje.

KARDIOLOŠKI PREGLED

Žene od 45. i muškarci posle 50. godine moraju jednom godišnje da odlaze na kardiološki pregled koji obuhvata internistički pregled, EKG, kompletnu laboratoriju, biohemiju i ultrazvuk srca. Ako je u porodičnoj genezi bilo infarkta, onda su pregledi poželjni i jednom u šest meseci.

ULTRAZVUK ABDOMENA

Ultrazvukom abdomena dobija se uvid u stanje abdominalnih organa: jetre, žučne kese, pankreasa, slezine, bubrega, mokraćne bešike, prostate, jajnika i uterusa. To je jednostavna i bezbedna dijagnostika koja bi trebalo da se obavlja jednom godišnje.

DEBELO CREVO

I muškarci i žene posle 50. godine obavezno moraju pregledati stolicu na okultno krvarenje na svake dve godine. Ako je rezultat pozitivan, obavezna je kolonoskopija i rektoskopija.

PLUĆA

Bitna je porodična i radna anamneza, od koje zavisi koliko često se rade pregledi. Obavezno je raditi kontrolni RTG pluća jednom godišnje za starije od 50 godina i kontrolu markera NSE i CYFRA 21-1 i bronhoskopiju.

ZUBI

Iako ne postoji jedinstven stav o tome koliko često je potrebno ići kod zubara, stomatolozi preporučuju kontrolne preglede na svakih šest meseci.

PREGLED DOJKI

Preventivni pregled bi žene starije od 18 godina trebalo da rade jednom godišnje, što podrazumeva palpatorni pregled dojki, ultrazvuk, tumor marker na dojku, mamografiju. Do perioda menopauze mamografija se radi jednom u dve godine, a posle ovog perioda jednom godišnje.

GINEKOLOŠKI PREGLED

Žene već posle 18. godine jednom godišnje treba da rade kompletan ginekološki pregled, bimanuelni pregled, kolposkopiju eho-vaginalnom sondom, Papanikolau pregled, cervikalni bris, vaginalni bris, odnosno sekret, eho abdomena.

PREGLED PROSTATE

Kod muškaraca starijih od 50 godina obavezna je kontrola krvi i kompletan urološki pregled jednom godišnje.

KADA IĆI KOD LEKARA

Do 30 godina

Kod oba pola treba voditi računa o telesnoj težini da bi se mogle preduzeti potrebne korekcije u ishrani. Takođe, treba proveravati i krvni pritisak, koji bi trebalo da bude oko 120/85. Kod devojaka, s početkom seksualnih odnosa, počinje i vreme kad treba raditi Papanikolau test (jednom u godinu-dve), a češće ako osoba često menja partnere.

Od 30 do 40 godina

Nastaviti s kontrolom telesne težine i pritiska. Redovno pregledajte krvnu sliku (šećer, holesterol, crvena krvna zrnca, hemoglobin) i urin. Ako su rezultati u redu, treba ih ponavljati svakih četiri-pet godina.

Od 40 do 60

Pored opšteg pregleda, obratiti pažnju na čula sluha i vida - ako je sve u redu, pregledajte se na tri godine. Preporučljivo je uraditi i kolonoskopiju. Žene bi trebalo da rade mamografiju na dve godine, a mogu da prorede Papanikolau test. Ženama starijim od 50 godina preporučuje se i merenje gustine kostiju, denzitometrija.

Sa 60 godina

Krvni pritisak kontrolisati na dva-tri meseca, ponoviti sve preglede iz prethodnih faza. Obratiti pažnju na kontrolu krvne slike i očiju da bi se predupredio glaukom.

Pin It

Izvor: blic.rs