Ako želite da smršate: Ove namirnice smanjuju apetit

Ako želimo da liniju dovedemo do savršenstva, neminovno je da moramo da se odreknemo nekih namirnica. Šećer, testo i sokovi se u tom slučaju nalaze na zabranjenoj listi.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

S druge strane tu je i hrana koja pogoduje našem telu i pomaže da se smanji apetit. Ukoliko ste na dijeti, ove namirnice će vam pomoći da istopite salo, a da pritom ne osećate glad ni u jednom trenutku.

Evo o kojoj hrani je reč:

Crvena riba

Crvena riba sadrži puno belančevina i korisnih omega-3 masnih kiselina, a takva kombinacija hranljivih sastojaka omogućava da duže ostanete siti. Crvena riba je nesumnjivo vrlo korisna za zdravlje, pošto smanjuje opasnost od gojenja, dijabetesa i srčanih oboljenja.

Avokado

Avokado je sjajan izvor korisnih masnih kiselina, a oleinska kiselina koju sadrži produžava osećaj sitosti, što omogućava da konzumirate manje kalorija u narednim obrocima.

Kalifornijski istraživači su eksperimentalno utvrdili da oni koji svakodnevno jedu avokado, tokom tri sata nakon obroka imaju čak 40% manju potrebu za hranom.

Kafa

Kafa sadrži kofein, koji pomaže u sagorevanju kalorija i razgrađivanju masti. Pored toga, kafa suzbija apetit. Ukoliko popijete kafu 0,5-4 sata pre jela, imaćete manji osećaj gladi.

Dijete za mršavljenje obično preporučuju dve šoljice crne kafe, koje ukupno sadrže oko 200 mg kofeina. Ipak treba imati na umu da ta doza zavisi od vašeg zdravlja i mogućih neželjenih efekata.

 

Čija semenke

Pošto ova semena apsorbuju dosta vode, odmah nakon što dospevaju u želudac, kod čoveka se stvara osećaj sitosti. Konzumirati ove semenke znači brzo i efikasno mršaviti bez štete po zdravlje, jer u sebi sadrže sve neophodne vitamine i hranljive sastojke. Nestaje želja za nezdravom hranom, što takođe, nije zanemarljivo.

Čia semenke mogu da apsorbuju 11-12 puta više vode od sopstvene mase. Time će vam ispuniti želudac i stvoriti osećaj sitosti. Takođe smanjuju apetit.

Kokosovo ulje 

Kokosovo ulje sadrži više vrsta zasićenih i nezasićenih masnih kiselina, a takođe vitamine i polifenole, tako da blagotvorno utiče na metabolizam i zdravlje uopšte.

Kokosovo ulje takođe potpomaže sagorevanje kalorija i doprinosi topljenju masnih naslaga na stomaku. Osim toga, umanjuje apetit. Istraživanja su pokazala da su ljudi, čiji je obrok sadržao kokosovo ulje, pojeli tokom dana 256 kalorija manje nego obično. Naravno, kokosovo ulje je ipak vrsta masnoće, tako da njime ne treba prelivati hranu. Dovoljno je da njime zamenite neku drugu vrstu ulja koje koristite za kuvanje.

Jaja

Jaja su jeftin i hranljiv izvor kvalitetnih belančevina, a takođe doprinose osećaju sitosti. Istraživanja su pokazala da će vam jaja za doručak pomoći da u toku dana konzumirate manje kalorija i tako smanjite težinu.

Tokom eksperimenta, ljudi na niskokaloričnoj dijeti podeljeni su u dve grupe: jedni su izjutra jeli jaja, a drugi namirnice koje se obično jedu za doručak, poput tosta. Pokazalo se da su oni koji su jeli jaja smršali za 65% više od druge grupe.

Ljuta papričica

Ljuta paprika sadrži supstancu kapsaicin, koji umanjuje apetit i pomaže u sagorevanju masti. Prema istraživanju, samo jedan gram crvene feferone u porciji smanjuje apetit, potiskuje osećaj gladi i doprinosi smanjenju težine.

Međutim, to ne utiče na ljude koji stalno jedu ljuto jer se kod njih razvija neka vrsta tolerancije na kapsaicin. Nemojte svakodnevno dodavati ljute papričice u jelo, ako želite da na vas deluju kao sagorevači masti.

Spanać

Spanać sadrži tilakoide, koji povećavaju nivo leptina – hormona koji reguliše metabolizam i kontroliše osećaj gladi. Tilakoidi suzbijaju apetit, što dovodi do gubitka težine. Za postizanje takvog efekta, dovoljno je jesti 100g spanaća na dan.

Sočivo

Sočivo je vrlo korisna namirnica jer sadrži mnogo folne kiseline, gvožđa, kalijuma, tiamina (vitamina B1) i mangana.

Osim toga, ima puno belančevina i vlakana, koji pomažu da se efikasno borite protiv gladi. Veoma je hranljivo, iako ima vrlo malo kalorija. Pored toga, lakše se priprema od većine mahunarki.

Uspesnazena.com