VIŠNJE čuvajte u kutiji, MALINE u papirnoj kesi, a EVO KAKO TREBA ČUVATI ostalo voće

Sezonsko domaće voće nam je kratko dostupno, pa smo ga željni, koliko god da ga jedemo. Da mu dodatno ne bismo skratili rok upotrebe, važno je da ga pravilno čuvamo na sledeći način.

Foto: Tasting Table Foto: Tasting Table

Sezonsko domaće voće nam je kratko dostupno, pa smo ga željni, koliko god da ga jedemo. Da mu dodatno ne bismo skratili rok upotrebe, važno je da ga pravilno čuvamo na sledeći način.

Višnje bi trebalo držati u dobro zatvorenim kutijama. Nemojte ih odmah prati, već neposredno pre jela, jer i najmanja vlaga na plodovima podstiče razvoj plesni.

Breskve se, kao i ostalo koštunjavo voće, mogu čuvati na sobnoj temperaturi, ako nisu potpuno sazrele, a zrele u frižideru. To važi i za nektarine, ali je najbolje da ih držite na sobnoj temperaturi dan-dva pre jela, kako bi omekšale i razvile punu aromu.

 

Ukoliko su plodovi kajsije malo zeleniji, čuvajte ih na sobnoj temperaturi, a potpuno zrele u frižideru.

Najosetljivije je bobičasto voće, čuvajte ga u papirnatim kesicama u maloj količini.

Kruške možete držati na policama nekoliko nedelja, a najbolje je u papirnim kesama. Ovo se odnosi samo na plodove koji nisu potpuni omekšali. Ako želite da im ubrzate sazrevanje, stavite među njih poneku jabuku. Smokve nikako ne vole vlagu, pa ih ne treba držati u zatvorenim kutijama, radije ih ostavite u papirnim kesama, u frižideru. Najduže će, ipak, opstati ako ih držite u frižideru, na tanjiru ili u činiji, čak i do nedelju dana.

Najosetljivije je bobičasto voće (maline, kupine, borovnice). Nemojte ga pakovati u velikim količinama, jer gornji slojevi težinom mogu da oštete plodove na dnu. Ovo nežno voće veoma je osetljivo na vlagu, pa ga čuvajte u otvorenim činijama ili u paprinim kesama.

Da ne bi proklijao krompir mora da se pokrije.

Lekari savetuju da treba da budemo oprezni kada je reč o konzumiranju proklijalog krompira. Naime, krompir sadrži solanin, štetno jedinjenje koje služi kao prirodni pesticid. U povećanoj koncentraciji se nalazi u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.

Ukoliko, ipak, koristite proklijali krompir, obavezno mu uklonite klice! Toksične su i mogu da izazovu glavobolju ili tegobe u varenju. Bacite ga i ako je mekan i smežuran. Koristite isključivo tvrd i zdrav krompir.