SLATKIŠ ZA SVA VREMENA: Šnenokle po receptu naših baka

U ovo moderno doba, kada se spremaju razni kolači sa mnoštvo noviteta, šnenokle su nešto što je palo u zaborav.

Foto: acanadianfoodie.com Foto: acanadianfoodie.com

U ovo moderno doba, kada se spremaju razni kolači sa mnoštvo noviteta, šnenokle su nešto što je palo u zaborav. Ali ja volim da se setim bake i njene kuhinje i uvek mi krene voda na usta. Sećam se i mirisa vanile, njenog osmeha i parole ništa mi nije teško za moju dečicu. I ja se držim te parole i ne dam da se ti starovremenski kolači tek tako zaborave. I zato, evo jednog starog i proverenog recepta iz sveske moje bake.

Sastojci:

  • 6 belanaca,
  • 2 kašike šećera,
  • 1 litar mleka,
  • 6 žumanca,
  • 6 kašika šećera,
  • 2 vanilina šećera,
  • 1 kašika griza

PRIPREMA :
Belanca umutiti u čvrst šne. Za to vreme staviti litar mleka sa dve kašike šećera da provri. Ubacivati kašikom nokle od belanca u kipuće mleko i kuvati ih sa obe strane po malo. Izvaditi ih u odgovarajuću činiju. 

Umutiti 6 žumanaca sa šećerom, vanilinim šećerom i grizom. Umešati u mleko i vratiti na ringlu. Kuvati desetak minuta uz konastantno mešanje. Kad je gotovo preliti nokle i poslužiti kad se ohlade.
Prijatno!

Izvor: milicinakuhinja.blogspot.rs