Slatkiš za svaku priliku: Kremaste Jaffa štanglice (ORIGINALNI RECEPT)

Jedinstven ukus!

Foto: Shutterstock, ilustracija Foto: Shutterstock, ilustracija

Kremaste i ukusne domaće jaffa štanglice postaju omijeni dezert svakom ko ih jednom napravi u svojoj kuhinji. 

  

Sastojci

Za kore

- 150 g masti ili margarina

- 100 g šećera

- 1 jaje

- 1 dcl gustog jogurta

- 500 g brašna

- 1 kesica praška za pecivo

Za fil od narandže

- 2 zamrznute narandže (prethodno oguljene)

- 200 g šećera

- 1 dcl soka od narandže

- 100 g bele čokolade

- 125 g margarina

- oko 350 g mlevenog keksa (zavisi kolike su narandže)

Za čokoladni fil

- 5 dcl mleka

- 100 g šećera

- 1 puding od čokolade

- 1 kašika kakaoa

- 100 g crne čokolade

- 125 g margarina

- 200 g mlevenog keksa sa kakaom

Za preliv

- 150 g čokolade

- 5 kašika ulja

   

Način pripreme:

Umutiti mast sa šećerom, dodati 1 jaje, jogurt, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testi i ostaviti da stane 1 sat.

Testo podeliti na 5 delova. Svaki deo tanko razvaljati na papiru za pečenje veličine 20×30 cm.

Peći korice na 180 stepeni 4-5 minuta da blago porumene.

Fil od narandže

Zamrznute narandže najsitnije izrendati staviti u posudu dodati 200 gr šećera i 1 dcl soka od narandže. Kuvati 3-4 minuta odkad provri, dodati 125 gr margarina i belu čokoladu da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati mleveni keks.

Čokoladni fil

U 4 dcl mleka staviti 100 gr šećera, kuvati dok se šećer ne istopi, pa dodati pomešano 1 puding od čokolade, 1 kašika kakaoa i 1 dcl mleka. Kuvati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr crne čokolade i 125 gr margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 200 gr mlevenog keksa sa kakaom.

Filovati korice toplim filom, naizmenično prvo čokoladnim filom pa filom od narandže.

Zadnju koru ne premazivati blago opteretiti i ostaviti da se ohladi.

Istopiti 150 g čokolade sa 5 kašika ulja i preliti kolač.

Izvor: Alo.rs