Sa ovim receptom ne možete da omanete, topi se u ustima: Domaća štrudla iz starog Srema

Domaćice znaju koliko nije lako napraviti dobru štrudlu.

Foto: recepti.com Foto: recepti.com

Sremska štrudla, bilo da je filovana makom, orasima ili jabukama, mora da bude mekana kao duša, glatka kao pamuk i puna sadržine koja se prosto topi u ustima. Uz ovaj recept štrudla ne može da omane...

SASTOJCI: 1 kg brašna, 250 g masti, 1 jaje, kockica kvasca, malo mleka, malo soli, malo šećera, mak, orasi (po želji za fil)

 

PRIPREMA:

1. Kockicu kvasca potopiti u malo mleka sa šećerom i malo soli. Kad naraste, sipati u posudu, izmešati sa brašnom, dodati jaje i mast, pa zamesiti testo. Testo ne sme da bude mnogo čvrsto.

2. Podelite umešenu smesu na 4 dela i oklagijom razvucite kore. Svaku koru filujte po želji i izboru: sa makom, orasima, rogačem, rendanim jabukama...

3. Preko fila poprskati malo ulja, saviti u obliku štrudle i složiti u pleh. Ostaviti jedan sat da još malo naraste, a potom peći u zagrejanoj rerni. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo.

Izvor: bastabalkana.com)