Sastojci
- 500 grama brašna
- kašičica soli
- 20 grama kvasca
- kašičica šećera
- 1 dcl vode
- 2 dcl mleka
- 2 jajeta
- 120 grama margarina
Za fil
- 500 grama sitnog sira
- 2 jajeta
- šolja jogurta
Za premaz
- 1 jaje
- susam za posipanje
Priprema
- U mlaku vodu pomešati šećer i kvasac, ostavite desetak minuta da odstoji. Brašno prosejati, dodati so, jaja, margarin, mleko i na kraju nadošli kvasac. Zamesite testo rukom, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostuči. Nadošlo testo premesite i podelite u šest jednakih delova.
- Fil sjedinite. Jedan deo testa rastanjite i prebacite u nauljenoj tepsiji u kojoj ćete peći, premažite delom fila, i nastavite postupak, deo testa, fil, i sve tako redom dok ne potrošite sav materijal. Završite sa testom.
- Premažite žumancetom i pospite susamom. Pogaču isecite na osam delova (kao tortu) i ostavite još desetak minuta da odstoji. Za to vreme uklljučite rernu na 250 C, da se zagreje.
- Pecite pogaču na 200 C, 40-50 minuta ili dok ne porumeni, (pogaču malo zapecite, a onda prekrijte pek papirom, da odozgo ne bi pregorela i tako je pecite bar pola sata, zatim sklonite papir i pecite da porumeni). Pogaču poslužite toplu.
Autor: adilja
Izvor: Dnevni magazin