Osnovni sastojci:
- 1 kg + 2 supene kašikebrašna mekog,može i mešano
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 supena kašika soli
- 1 dl ulja
- 4 dljogurta(po izboru)
- 2,5 dl mleka
- 1 sveži kvasac
- 2 supene kašike šećera
- 2 cela jajeta
- 1 sa uškamanajlon kesa
Priprema:
- Kvasac,šećer.2 kašike brašna i toplo mleko umešati.Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.Za to vreme, ostale sastojke pomešati.Ovoj smesi dodati nadošao kvasac.Testo treba samo ujednačiti i ništa više.Ne trba da kisne, raste i tako to.Ako se lepi za ruku dodati još malo brašna.Pobrašnavljeno testo staviti u najlon kesu, dobro je zavezati, da nema vazduha.
- Staviti u frižider.Može da stoji tako i do nedelju dana.Navodno može i u zamrzivač,ali ovo nijae proverenp.Pre upotrebe, izvaditi-uzeti količinu testa koliko Vam treba, i tek tada ostaviti da kisne 2-3 sata.
- Fil za slane kiflice:500 gr sitnog kravljeg sira300 gr kriška sira(podliveni sir)2 belanceta1 kafena kašičica soliIzmešati i filovati.
- Premaz:2 žumanceta i 1 celo jaje250 gr rastopljenog margarinaSusam, kim, mak…Namazati jajetom izmešanim sa žumancetom.Sipati kafenu kašičicu margarina.Posutu malo soli, pa susam ili slično.
- Zapogačice sa čvarcima-fil-premaz:500 gr samlevenih čvaraka125 gr omekšanog margarina2 belanceta1 kašičica solipo uklusu bibera
- Izmešati navedene sastojke mikserom.Testo razviti,pa namazati polovinom ovog fila,saviti.Posle pola sata razviti i premazati ostatkom fila,saviti.Još pola sata odmora,pa zadnje razvijanje i savijanje.Posle 15 minuta razviti oko 1 cm debljine,pa vaditi pogačice ili seći na kocke.
- Poređati u pleh, premazati jajetro i peći 20 minuta.
Posluživanje:
Koristi se za:
- Slane kiflice.
- Ukisele štrudle sa makom, orasima, rogačom…
- Za krofne.
- Kao podloga za picu.
- I za šta vam još padne na pamet.