Znamo da su hajduci bili jaki i spretni momci, međutim za snagu je potrebna jaka hrana tako nastade Hajdučka tepsija.
Ovo jelo se u Hercegovini zadržalo do danas, te ga mi i vama toplo preporučujemo. Prilikom konzumacije osetićete hajdučku ćud i snagu, mirise i ukuse koje koje pruža ovo staro jelo.
Za ovaj specijalitet potrebni su sledeći sastojci: 1kg teletine (ili jagnjetine), 1kg crnog luka, 2 zelene paprike, 2 kašike iseckanog peršuna, beli luk, 250ml belog vina, šoljica vode, 2 kašike ulja, biber i so.
Priprema ovog specijaliteta počinje tako što se meso u komadu opere, prosuši čistom kuhinjskom krpom, posoli i špikuje belim lukom. Potom se špikovano meso stavi u glineni (zemljani) sud. Luk se oljušti, iseče na rebarca i njime se prekrije meso. U jednoj posebnoj činiji se izmeša paprika (iseckana na listiće), peršun, biber, so i vino. Ovome se još doda šoljica vode i ulje.
Na kraju se pripremljenim rastvorom zalije meso, sud se prekrije poklopcem od gline i specijalitet se stavlja da se peče na 180°C najmanje 1 h i 15 minuta. Bitno je napomenuti da se poklopac od gline obavezno pre poklapanja stavlja desetak minuta u hladnu vodu i ne otvara se dok pečenje traje.
Ovaj specijalitet naročito je ukusan ako se priprema ispod sača i ukoliko se servira sa domaćim hercegovačkim krompirom.
Prilikom konzumacije čuvene hercegovačke hajdučke tepsije osetićete hajdučku ćud i snagu, kao i prepoznatljive mirise i ukuse koje pruža ovo staro jelo.
Izvor: srbijuvolimo.rs