HRANA ODABRANIH: Hajdučka tepsija (RECEPT)

Hercegovina je vekovima bila na granici mnogih imperija, međutim ponosni Hercegovci su uvek želeli da budu slododni, tako su nastali hajduci koji su prkosili svim imperijama.

Foto: srbijuvolimo.rs Foto: srbijuvolimo.rs

Znamo da su hajduci bili jaki i spretni momci, međutim za snagu je potrebna jaka hrana tako nastade Hajdučka tepsija.

Ovo jelo se u Hercegovini zadržalo do danas, te ga mi i vama toplo preporučujemo. Prilikom konzumacije osetićete hajdučku ćud i snagu, mirise i ukuse koje koje pruža ovo staro jelo.

Za ovaj specijalitet potrebni su sledeći sastojci: 1kg teletine (ili jagnjetine), 1kg crnog luka, 2 zelene paprike, 2 kašike iseckanog peršuna, beli luk, 250ml belog vina, šoljica vode, 2 kašike ulja, biber i so.

Priprema ovog specijaliteta počinje tako što se meso u komadu opere, prosuši čistom kuhinjskom krpom, posoli i špikuje belim lukom. Potom se špikovano meso stavi u glineni (zemljani) sud. Luk se oljušti, iseče na rebarca i njime se prekrije meso. U jednoj posebnoj činiji se izmeša paprika (iseckana na listiće), peršun, biber, so i vino. Ovome se još doda šoljica vode i ulje.

Na kraju se pripremljenim rastvorom zalije meso, sud se prekrije poklopcem od gline i specijalitet se stavlja da se peče na 180°C najmanje 1 h i 15 minuta. Bitno je napomenuti da se poklopac od gline obavezno pre poklapanja stavlja desetak minuta u hladnu vodu i ne otvara se dok pečenje traje.

Ovaj specijalitet naročito je ukusan ako se priprema ispod sača i ukoliko se servira sa domaćim hercegovačkim krompirom.

Prilikom konzumacije čuvene hercegovačke hajdučke tepsije osetićete hajdučku ćud i snagu, kao i prepoznatljive mirise i ukuse koje pruža ovo staro jelo.

Pin It

Izvor: srbijuvolimo.rs