Napravite kuću za samo jedan dan!

Tehnologija brzog građenja objekata stigla do naših prostora. Ploče već sadrže izolaciju, pa nema prljavih betonskih radova. Paneli su se odlično pokazali na ekstremno hladnim temperaturama

Foto: Novosti.rs Foto: Novosti.rs

Da izgradi kuću za jedan dan, ne zaliva ploču i plaća majstore koji će raditi mesecima - san je svakog domaćina.

Ovaj san je lako ostvariv, jer je takva tehnologija već izmišljena i godinama se primenjuje u Kanadi, SAD i Rusiji, a odnedavno i kod nas. Radi se o građevinskim panelima koji već imaju ugrađenu izolaciju, dimenzije se prave po porudžbini i sklapaju za jedan dan!

- Sip panel je vrsta gotovih građevinskih ploča za montažnu gradnju - kaže inženjer Igor Carević. - Ploče se sastoje od izolacionog materijala u sendviču između dve snažne obloge, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama. Upravo zahvaljujući tome što već imaju izolaciju, skraćuje se vreme izgradnje.

Ova tehnologija je osmišljena tridesetih godina 20. veka, ali je zaživela tek kada je pronađen način da se naprave paneli, pa su ovakve kuće počele da se grade početkom novog milenijuma. Ovi paneli su se odlično pokazali na ekstremno hladnim temperaturama, jer kada postignu izvesnu temperaturu - ne moraju da se dogrevaju.

- Dovoljno je malo energije da se ugreju, a pošto zidovi nisu betonski, ne propuštaju toplotu - objašnjava Carević. - Odlično reaguju i na ekstremnim vrućinama, pošto se prostorije lako ohlade.

Kuće se brzo grade, jer se zidovi seku po zadatim merama još u fabrici, a na licu mesta se sklapaju drvenim gredama ili čeličnim konstrukcijama. Paneli mogu da budu debeli od 124 do 224 milimetara. Debljina panela od 15 santimetara zamenjuje zid od cigle debeo 150 santimetara. Najveća prednost je što nema betonskih i zemljanih radova, kao ni sporih prljavih poslova, pa se kuća završi bukvalno za jedan dan. Kada se u fabrici naprave panel-ploče na terenu nije potrebna dorada. Paneli su ekološki čisti pa se često koriste u izgradnji medicinskih objekata. Mogu lako i da se dograđuju. Prve takve kuće u Srbiji izgrađene su u Bačkoj.

KVADRAT OKO 190 EVRA

Najpopularnije kuće od sip panela u Srbiji su od 60 kvadrata. One su najtraženije zbog ekonomske situacije, a velika prednost je što mogu lako da se dograde i prošire.

- Okvirna cena je od 190 evra po kvadratu, a kupac dobije kuću u sivoj fazi - kaže Carević. - To znači da za 10.000 evra može da se dobije kuća od 50 kvadrata. Materijal je jeftin, jer je u nosiocu konstrukcije stiropor, pa se ne radi dodatna izolacija.

(Izvor: Novosti.rs)