"Nisam otišao u Grčku da igram srpsko kolo": Burne reakcije na sve učestaliju praksu srpskih turista da opletu kolo na plaži

Srpsko kolo na plaži? Hm...

Foto:Palma plus Foto:Palma plus

Video snimak koji je postavljen na grupi "Grčka - raj za turiste" prikazuje grupu Grka koji u Pargi igraju tradicionalan ples na plaži.

Iako snimak datira od pre nekoliko godina, ovakve pojave su česte na grčkim plažama, a nije izostao ni očigledan komentar.

- Kada je kolo na plaži, onda je seljanija i zgražavanje… Niko ne igra sem Srba i niko nikad video nije… Sad da vidimo šta bi za ovo rekli? Ajd' sad da se oplete sa istim žarom kao za onaj snimak kad se igra srpsko kolo - glasio je komentar.

 

Međutim, komentatori i dalje nisu bili tako blagonakloni ka srpskom kolu.

- S obzirom da sam u Grčkoj, nisam tu bih slušao neku "dvojku" već sirtaki i sl.

- Ja kolo ne igram ni gde bi trebalo...

- Ja kad sam u Grčkoj želim da uživam u njihovoj muzici, hrani i svemu zato i bežim iz Srbije zbog neke promene. Ne treba mi tamo da gledam i slušam isto što mogu i ovde.

 

Neki su čak išli dotle da su konstatovali da je naše kolo mnogo "seljačkije" od grčkog.

- Gde god se pojavite seljačite se. I ja sam igrala nekada kolo u folkloru zna se na kojim mestima, na plaži ne sigurno.

- Probaću da zaigram sutra na plaži u Atini užičko čisto onako da vidim kako će reagovati ljudi oko mene.

- Ovo nikako nije isto. Bila sam svedok kada su naši uz trubače zaigrali u Pefkohoriju u vodi do kolena. Nisam znala da li da se smejem ili da plačem.

 

Bilo je onih koji su i te kako podržavali Srbe koji vole da otvore sezonu u Paraliji masovnim srpskim kolom u plićaku.

- Možda nisam dovoljno informisana, a želela bih da imam taj podatak gde piše da je izvođenje narodnih igara zabranjeno na plaži, ulici, javnim trgovima kako u svojoj zemlji tako i u inostranstvu?

- Zanima me I to da li na takve plaže ide 'običan narod' ili su te plaže za 'gospodu' koja se u Srbiji rađa, živi i za sva veselja zove simfonijske orkestre?

Šta vi mislite - da li je prikladno igrati srpsko kolo na grčkoj plaži?

Izvor: Telegraf.rs