Muškarci ženama zameraju što gunđaju i što ne umeju da od svakog dana naprave SPEKTAKL. Mirjana Bobić Mojsilović pita: A umeju li to oni sami?

"Muška azbuka" je roman u kome je glavni junak savremeni muškarac. Ova priča govori o zamkama civilizacije čije su žrtve oni koji imaju dušu.

Foto: Imstagram Foto: Imstagram

I žene i muškarci će možda u ovom romanu otkriti da je dosada bolest savremene civilizacije koja nam svima oduzima radost života i smisao. Otkriće u ovoj knjizi i da nema velikog i spektakularnog života izvan nas samih, kao i da muškarci i žene, pogotovo muževi i žene nisu i ne moraju da budu neprijatelji. Da ima lepote u praštanju i uviđanju sopstvenih zabluda.

Šta ste novo saznali o muškarcima pišući stranice novog romana?

-Uvidela sam da smo slilčni, da se plašimo istih stvari, da imamo slične fantazije, da smo detinjasti, sebični i usamljeni - da svi sanjamo neku bajku, ali da ponekad kasno shvatimo da bajke nema izvan nas. Da život ne može da se zaustavi, da smo smrtni i da smo mali. Da smo sebični i da se vrlo lako odričemo bliskosti sa roditeljma, partnerima, prijateljma, pa čak i sa sopstvenom decom, a to je ono što je boljka savremenog čoveka zaronjenog u materijalni svet i u ludački imperativ da se ostavi utisak.

 

Šta je muškarcima na prvom mestu?

-Mislim da je i muškarcima i ženama na prvom mestu utisak koji ostavljaju. Mi živimo pre svega u narcisoidnoj civilizaciji, a posle dolaze na red ona opšta mesta - da muškarac voli da osvaja. Ali, danas i žene vole da osvajaju, a muškarac, izgleda, više nego ikad pre želi da bude mlad.

View this post on Instagram

#zima

A post shared by Mirjana Bobic Mojsilovic (@mirjanabobic) on

Šta je najveća zabluda koju žene imaju o muškarcima?

-Najveća zabluda je da su bezosećajni i da ne poštuju žene. Naša generacija, međutim, nije još uvek potpuno odrasla. I muškarci i žene su nezreli. Moj junak sam za sebe kaže da je u stvari jedan tranzicioni Petar Pan. Problem je što je novac zamenio sve, što se danas više žudi za novcem nego za poljupcima. Problem je ta sumanuta iluzija da nas samo ono što je moderno i novo može usrećiti, što tako malo razgovaramo i što se ne trudimo suštiniski ni oko čega osim oko toga kako izgledamo.

 

Šta je to što žene komplikuju, a šta im muškarci najviše zameraju?

-Žene možda lakše donose važne odluke. Ali, muškarci im zameraju onaj deo stvarnosne proze od koje se sastoji sam život- što se bave detaljima, što gunđaju, što podsećaju, što kuvaju, što su umorne. Zameraju im što ne mogu da od svakog dana naprave ekskurziju, premijeru, spektakl, a sami su često nesposobni da tako nešto osmisle, osim kad se trude da ostave utisak.

Izvor: Blic Žena