Medicinske sestre rade težak i odgovoran posao: “Njihova djeca mogu imati mamu tek poslije noćne smjene i dežurstva”

"Svoj stres ne pričaju nikome. Kupe u prsi. Znate koliko ih je u Sinju umrlo mlađe od 60 godina? Desetine. Kad pogriješe tad svi bruje i uvijek po njima. I zato, ne dirajte mi njih!", reči su sinjskog profesora, Marka Buratovića.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Buratović, posljednjih godina svojim Facebook kolumnama oduševljava širu javnost. Sinjanin je jednu objavu posvetio svim medicinskim sestrama jer smatra da rade izrazito težak i odgovoran posao, te su, kako navodi, često nepravedno na udaru javnosti. Njegovu objavu posvećenu medicinskim sestrama, koja je u nekoliko dana prikupila preko četiri tisuće dijeljenja, pročitajte u nastavku:

“Medicinske sestre. Gledam zadnjih dana opću navalu na sve medicinsko osoblje. Osjećam dio gorčine u sebi i potrebu da kažem par rječi o tom divnom osoblju. Sretne te ih u prvom trenutku života, prije majke. Ustvari, one vas upoznaju s majkom. Cijeli život po šalterima, noćnim smjenama, hitnim službama, operacijskim dvoranama. Često vas i u zadnjem trenutku drže za ruku na kraju života. Znate, one su one kad dosadite svojim obiteljima i prijateljima što vam mjenjaju pelene, daju infuzije i lijepe flastere da spriječe termalnu bol. Često plaču kad umrete. Hrane vas kad ne možete držati kašiku. Vade vam krv ne kao vukodlak nego strpljivo pazeći da vam se ne raspadnu vene.

  

One su one koje prve počnete primjećivati po ljepoti kad počninjete prizdravljati. One ne smiju biti bolesne jer ih nema tko mjenjati. Njihova djeca mogu imati mamu tek poslije noćne smjene i dežurstva. One su one koje opslužuju po trideset pacijenata kojima život visi o koncu. One rade i s nama jako dosadnim pacijentima. Svoj stres ne pričaju nikome. Kupe u prsi. Znate koliko ih je u Sinju umrlo mlađe od 60 godina? Desetine. Kad pogriješe tad svi bruje i uvijek po njima.

I zato ne dirajte mi njih. I onda dođe zabava a kad sestre slave to je praznik za dušu.

Ovaj tekst posvećujem “njihovom veličanstvu” medicinskoj sestri.” – napisao je Buratović.

Izvor: dalmacijadanas.hr