Kusturica: Na Balkanu je pojedinac neodvojivo spojen za svoje “krdo”

U intervjuu za ciriški list "Neue Zürcher Zeitung", reditelj Emir Kusturica rekao da na ovim prostorima ako čovek želi da snimi uspešan film, ne može da zaobiđe politiku.

Foto: www.mc.rs Foto: www.mc.rs

Mnogi umetnici prave grešku, time što prekidaju saradnju sa državom, kada se ne slažu sa političarima. To je glupo. Ja sarađujem od 1983. godine sa političarima. Tada sam se obratio Cvijetinu Mijatoviću, kasnijem predsedavajućem Predsedništva Socijalističke Jugoslavije. Kasnije sam naišao na Miloševića, Koštunicu i Dodika. Taj metod je sporan samo ako rezultat nije odgovarajući“, rekao je poznati srpski reditelj u intervjuu za švajcarski list, a preneo je RTS.

Na tvrdnju da njegov uspeh ima veze i sa politikom, Kusturica je rekao da na Balkanu nema drame bez politike.

„Ako pogledate naša najvažnija dela, Selimovićevu 'Tvrđavu', radove Ace Popovića ili Dušana Kovačevića, kod svih je politika glavni motiv. To je drugačije u Švajcarskoj. Tamo drama može da ima čisto individualni karakter. Ali ovde se individualna svest ne može odvojiti od društvene situacije. Ovde je pojedinac neodvojivo spojen za svoje 'krdo'", naglasio je.

Kusturica je dalje ocenio da je, pre svega, u malim državama bolje raditi sa državom nego sa tajkunima, jer su tajkuni zainteresovani samo za profit.

Govoreći o svom idejnom projektu - Andrićgradu, rekao je da je Ivo Andrić odrastao u Višegradu i kroz prozor posmatrao most i divio se.

„Kada je postao uspešan pisac, on je napisao da su putevi njegovog detinjstva bili najvažniji putevi i da su najtužniji u njegovom životu bili crveni tepisi, po kojima je hodao. On je razumeo bosansku sudbinu. Bez obzira na to koliko visoko letiš, na kraju ostaješ vezan za put detinjstva“, smatra reditelj.

On je dodao da želi tu misao da iskoristi za svoj kulturno-obrazovni centar.

„Reč je o obrazovanju. Ono je jedini put da se zaustave međusobna klanja na ovom prostoru. Iz Višegrada su se u poslednjem ratu svi muslimani iselili, mnogi su ubijeni, većina je proterana. U ostalim delovima istočne Bosne bilo je gore. Višegrad je jedan depresivan grad, između ostalog, zato što tamo nema više muslimana“, kaže Kusturica.

On je rekao da je njegova ideja da tim tvrdim glavama, koje mogu da se sete postanka sveta i svih konflikata od postanka sveta, ponudi nešto protiv depresije da se ne bi ponovo klali.

„U svakom od tih ljudi krije se toliko mnogo kontroverzi. Da bi tu napetost isprovocirali u Bosni vam ne trebaju nikakve različite etničke grupe. Taj bes nema ništa sa različitim religijama. Andrić to opisuje ovako - duboko ukopan kao u brdu sedimentiran bes. Kada on poraste, to je kao plamen vatre. Moj povratak u Bosnu dešava se na poluostrvu u Višegradu. Ovde želim da stvorim nešto dobro. U Bosni sam napadan zbog svega, što nisam uradio. Najgore što kažu jeste da sam pio viski sa Miloševićem kada je pala Srebrenica. To je totalno nenormalno i potpuno izmišljeno“, naglasio je Kusturica.

Sada ti provincijalci imaju kafanu...

Podsetio je da je najveću borbu za Andrićgrad imao sa Višegrađanima, što je, kako jer naglasio, da ne veruješ.

„Ali sada ti provincijalci imaju kafanu u Andrićgradu koja izgleda kao kafana u Dubrovniku. Gledaju ljude koji ranije nikada ne bi ni kročili u Višegrad. Sada u srcu grada imaju turski deo sa minaretom. Pet hiljada islamskih zajednica nisu bile u stanju da tamo grade.“

„Ja sam to uradio. Postaviću i spomenik - Mehmed Paša Sokolović grli svog brata Makarija, srpskog patrijarha iz Peći. Kada naši narodi ne žive izmešani, to nije dobro, tako se pokazalo. Pogledajte Sarajevo. Taj grad samo daje privid multietničkog života“, rekao je reditelj.

Na pitanje zbog čega mu je identitet toliko važan s obzirom na to da se 2005. godine krstio u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Kusturica je rekao da je tragao za svojim poreklom kada su mu umrli roditelji.

„Ja sam za Sarajevo izdajica. Tada sam jednostavno želeo da znam gde pripadam. To je bio poriv, kao za higijenom. Onda sam brzo odlučio. Ali, sada me smatraju krivim što sam tragao za svojim identitetom.“

Dodao je i da mu prebacuju da je promenio veru, što nije tačno. „Ja nikada nisam imao veru. Krstio sam se da bih znao gde ću biti sahranjen“, objasnio je Kusturica.

(Izvor: novosti.rs)