UPOZORENJE STRUČNJAKA: Roditelji, budite oprezni sa brufenom!

Sirup za decu i odrasle, “obogaćen” je opasnim emulgatorima, od kojih su neki i kancerogeni, pa treba biti jako pažljiv sa njegovim korišćenjem, savetuju stručnjaci...

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sirup za decu i odrasle, “obogaćen” je opasnim emulgatorima, od kojih su neki i kancerogeni, pa treba biti jako pažljiv sa njegovim korišćenjem, savetuju stručnjaci...

Brufen je najčešće korišćeni lek za skidanje visoke temperature kod malih beba i dece, ali ga jednako uzimaju odrasli protiv raznih vrsta bolova, a stručnjaci savetuju da sa konzumiranjem ovog leka treba biti i više nego oprezan.

“Taj sirup sadrži E216 i E218, izazivače kožnih alregija, E211, koji može da izazove astmu, jedinjenje sorbitol, koje može da ošteti želudac i nije preporučljivo za decu, kao i E110 ili žutu boju, koja može da bude kancerogena.

Svaki lek sam po sebi može da izazove neželjene efekte, na koje bi odmah trebalo reagovati. Ipak, ovi emulgatori dodatno opterećuju tu osobinu lekova i mogu da maskiraju kliničku sliku, odnosno da lekar pomisli da je u pitanju neka neželjena posledica uzimanja leka, a ne da je reč o reakciji na emulgatore”, objašnjava za „Alo!” jedan od farmaceuta koji je želeo da ostane anoniman.

Sa njim se u potpunosti slaže dr Nevenka Dimitrijević, koja svojim pacijentima uopšte ne daje brufen ukoliko nemaju bolove od oštećenja koštanog i zglobnog tkiva.

“Ibuprofen spada u antireumatike i daje se isključuvo za lečenje tih problema. Snižava temperaturu i deluje na druge bolove, ali to nije njegovo primarno dejstvo. S druge strane, taj antireumatik češće od svih drugih izaziva krvarenje u želucu i crevima. Uopšte mi nije jasna toliko raširena upotreba tog leka, naročite kod malih beba i dece”, kaže ona za „Alo!” i dodaje da ako beba reaguje niko ne može da zna da li se ispoljilo neko neželjeno dejstvo leka ili je to reakcija na aditive.

“Organi za varenje kod dece su nerazvijeni i specifični. Ti emulgatori, kao i sam „ibuprofen“, mogu na njih da deluju vrlo agresivno”, kaže dr Dimitrijević.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da se sastav „brufena“ odobrava pri izdavanju dozvole, a da se za sirup u uputstvu nalazi deo koji se odnosi na pomoćne supsatnce: Metil-parahidroksibenzoat (E218) i propil-parahidroksibenzoat (E216) mogu izazvati alergijske reakcije. Boja sunset yellow (E110) može izazvati alergiju - kažu u ALIMS-u.

(Izvor: YuMama.com)