RODITELJI, OPREZ: Dete se može udaviti i 24 sata nakon boravka u vodi

Foto: Lifepressmagazin.com Foto: Lifepressmagazin.com

Kad vam dete nespremno zaroni, padne iz čamca na naduvavanje ili se jednostavno naguta vode, brzo ćete ga izneti na obalu, zaogrnuti peškirom i utešiti. Možda će se već za nekoliko minuta bezbrižno igrati u pesku, ili se čak vratiti u vodu i pomislićete da ste uspešno prevladaili krizu. I to je u većini slučajeva tačno, ali dobro je znati da u ovoj situaciji postoji rizik od takozvanog suvog utapanja, koje se može dogoditi čak do 24 sata od boravka u vodi.

O suvom utapanju govorimo kada osoba umesto vazduha u pluća udahne vodu. Tokom letnjih meseci u posebnoj opasnosti su mala deca koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tokom kupanja u moru ili bazenima.

I umor može biti simptom

Prvi simptomi nakon što se udahne voda mogu biti samo kašalj, ali ostali, koji mogu biti fatalni, mogu se razviti i do 24 sata nakon štetnog događaja, a simptomi su edema pluća. Dete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u grudima, bledo je, povraća, pojačano se znoji.

Ono što roditelji, osim smetnji kod disanja, mogu primetiti su promene ponašanja i izrazita pospanost koje nastaju zbog nedovoljnog dolaska kiseonika u mozak, pa sve do gubitka svesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vreme ne interveniše.

Šta u slučaju sumnje na suvo utapanje?

Lečenje suvog utapanja, objašnjava, relativno je jednostavno i uspešno ako se dete na vreme dovede u bolnicu. Sastoji se u primeni kiseonika i diuretika - lekova za izmokravanje, koji se između ostalog primenjuju u terapiji edema pluća.

Na kraju, bitno je reći da je, kod bilo kakve sumnje na utapanje, dete potrebno pojačano nadzirati sledećih 24 sata, i to najbolje u bolnici, kako bi se na vreme primetili simptomi suvog utapanja, preduzele sve potrebne mere lečenja i izbegao smrtni ishod.

Dodatni savet roditeljima bio bi da baš nikad ne ostavljaju dete bez nadzora odrasle osobe u blizini vode, uključujući i punu kadu.

(Izvor: zena.tvbest)