Roditelj moraju da puste dete da pogreši u ove četiri situacije

U ovim situacijama roditelj treba da dozvoli detetu da pogreši jer će tako naučiti da se snalazi u životu na pravi način

Foto: Living Well Spending Less Foto: Living Well Spending Less

Kaže se da uspeh treba izgraditi iz neuspeha i znati učiti iz svojih grešaka.

Ali, mnogi ljudi se ipak plaše od neuspeha, te i decu vaspitavaju vodeći se svojim mišljenjem.

Sportska i druga takmičenja

Ako vaša deca učestvuju u događajima takmičarkog karaktera, treba da se ponašate kao da ste im baka i deka, a ne roditelji, smatraju stručnjaci. Šta to u praksi znači?

Naime, baba i deda obično samo žele da vide unuka kako nastupa. Sa druge strane, roditelji su uključeni i u detetov uspeh na takmičenju.

Ako roditelji imaju prevelika očekivanja, to će stvoriti prevelik pritisak na mališana, te će izostati zabava i iskustvo učenja.

Kućni poslovi

Nekad je potrebno da dete uči iz sopstvenog iskustva i grešaka. Na primer, ako nisu pokupili svoj prljav veš nego su u školu otišli u prljavoj odeći, verovatno će sledeći put postupiti ispravno.

Pogrešni prijatelji

Skoro svako dete ima drugara za koje njegovi roditelji znaju da ne utiče dobro na njega, ali ipak se ne bi trebalo da se previše mešaju u njegov izbor.

Naročito se to odnosi na adolescente. Deca u srednjoj školi, "isprobavaju" prijatelje baš kao što isprobavaju razne ličnosti u potrazi za sopstvenim identitetom. Tako uče ne samo o prijateljstvu, već i o različitim profilima ljudi.

Domaći zadatak

Svaki roditelj treba jasno da stavi do znanja detetu šta se od njega očekuje u školi i da ga podstiče da ispunjava svoje obaveze.

Ali, detetu treba dozvoliti da ima barem delimičnu kontrolu nad svojim školskim obavezama i ne 'dosađivati mu stalno s očekivanjima.

Ukoliko ne uradi domaći zadatak, moraće sam da snosi posledice.

Izvor: Stil/Zadovoljna.hr