13 STVARI KOJE TREBA DA NAUČITE SVOG SINA PRE PUBERTETA

Ekspert iz oblasti roditeljstva dr. Meg Miker kaže da u odgajanju naših dečaka na umu treba da imamo sliku onoga kakvi bismo voleli da oni budu sa 25 godina. Zato, krenite sa pravilnim odgajanjem vašeg dečaka još dok je on mali. 

Foto: Lifehack.org Foto: Lifehack.org

Ekspert iz oblasti roditeljstva dr. Meg Miker kaže da u odgajanju naših dečaka na umu treba da imamo sliku onoga kakvi bismo voleli da oni budu sa 25 godina. Zato, krenite sa pravilnim odgajanjem vašeg dečaka još dok je on mali. U redu je što je dobar, duhovit i super u fudbalu na primer, sa svojih 13 godina, ali ako ne zna da svoju prljavu odeću ubaci u korpu za veš, odlaže stvari koje ga molite da uradi „za kasnije“ ili ume da pobesni i slično, to mu neće biti od koristi u dvadesetim.
Učite vašeg sina da bude dobro dete i odraste u zaista divnog muškarca.

Evo nekoliko lekcija sa kojima treba da krenete pre puberteta kako biste vašeg sina izveli na pravi put:

 

Kako da se izrazi

Pričajte sa detetom jedan na jedan. Uključite ga u razgovor i pomozite mu da izrazi rečima svoja osećanja.

Savet plus: Napravite listu zabranjenih izraza i zakačite je na frižider. Na listi treba da se nađu izrazi koji se obično upotrebljavaju u cilju zaustavljanja razgovora kao na primer: Ne znam /Ne zanima me/Šta god/Kako god itd.

Kako da vredno radi

Sposobnost deteta da obavi posao omogućava mu razvoj samopouzdanja i to ne samo u budućnosti kada poraste već odmah sada. Nakon dobro obavljenog posla dete će se osećati sposobnim i vrednim kao ličnost.

Dajte, zato, vašem sinu priliku da svojim rukama oseti neki posao od početka do kraja.

Da bude kul i kad dobija i kad gubi

Čak će se i najbolji sportisti, najpametniji đaci i najlepši dečaci susresti sa porazom kad tad u životu. Objasnite sinu kako da dostojanstveno i sa stilom ponese pobedu ali i poraz.

Da kontroliše svoj temperament

Dečaci su, zbog testosterona, skloniji problemima sa izlivom besa tokom odrastanja. Radite na ovom problemu od malena tako što ćete sina naučiti da on treba da upravlja svojim besom a ne obrnuto. 

Da preuzima odgovornost za svoje postupke

Kamen temeljac za ovu lekciju je da naučite sina da sve što uradi kao i svaki izbor koji napravi ima posledicu.

Pomozite mu da shvati da je potrebno da unapred razmišlja šta će mu doneti određeni postupci. A nakon toga ga naučite da bude spreman da preuzme odgovornost za ono što radi.

Da pomaže drugima

Oživite viteštvo tako što ćete učiti sina da pritekne u pomoć kada se to od njega ne traži.

Podstaknite ga da bude na oprezu za one kojima će možda njegova pomoć zatrebati. Hvalite ga za svaku pomoć koju pruži nekome kao npr. kada otvori vrata starijoj osobi, podigne nešto što je nekome palo i sl.

Da bude ljubazan prema drugima

Dečaci, isto kao i devojčice, mogu da budu veoma zli prema svojim drugarima. Naučite ga da vodi računa jer je lako preći liniju dobroćudnog i nezlonamernog zadirkivanja prijatelja u ono suprotno.

Da nauči da se brine o sebi

Niko ne želi da baš njegov sin bude onaj aljkavi cimer sa fakulteta. Naprotiv, svako želi da njegov sin zna da bude sređen i čist, da skuva nešto i da brine o sebi. To znači da od malena treba ohrabrujete dečaka da sam sredi svoj veš, izbaci đubre, pozove da zakaže trening, da ode do prodavnice i sl.

Da nauči kako da priča sa starijima

Dobri maniri i lako komuniciranje sa drugima ne dolaze baš prirodno kod muške dece.

Zato, učite vašeg sina da se rukuje, da ustane kada neko stariji ulazi u prostoriju i kako da vodi osnovnu komunikaciju. Kada neko kaže „zdravo“ treba da mu se odgovori „zdravo“ i da se gleda pravo u oči.  Kada neko pita „kako si?“, nakon odgovora treba da mu se uputi isto to pitanje. Takve stvari će pomoći vašem sinu u konverzaciji.

Kako da se nosi sa onlajn svetom

Tehnika danas oduzima pravi život deci. i to sve više, i u stalnom riziku je da postane zabava 24/7, a da život samo prolazi pored njih.

Postavite granicu za vreme koje vaš sin provodi ispred računara i tv-a.  Ali, imajte na umu da je potrebno i da mu objasnite zašto to radite, da bi u budućnosti i sam pravio dobre odluke. Samo tako će imati znanje da napravi dobar izbor za sebe i kad je sam.

Da bude jak

Naučite sina da je jako bitno da bude jaka ličnost – u svojim uverenjima, u pouzdanosti, u svojoj veri. Omogućite mu alate da se oseti jakim i sposobnim. Prvi korak je, naravno, gradnja samopouzdanja.

Da bude svoj čovek

Da svaki dečak želi da bude voljen ali naučite ga da je bolje da se ponaša u skladu sa svojim vrednostima i uverenjima. Samo zato što masa ide u jednom pravcu ne znači da treba i on. Naučite ga da biti svoj čovek može da bude jako teško ali je vredno živeti znajući ko si.

Da veruje u sebe

Vera je temelj života. Budite vodič svom sinu u formiranju njegove vere baš kao i kada učestvujete u formiranju drugih osobina koje želite da poseduje. Nećete uvek moći da budete tu za vašeg sina ali jaka vera biće njegov kompas u odabiru puteva u životu.

Pin It

Izvor: Najbolja mama na svetu