10 saveta bivšeg agenta FBI: Kako zaštititi decu od otmičara i pedofila

Ljubav prema deci podrazumeva i neprestanu brigu, kao i potrebu da ih zaštitimo od raznih opasnosti koje vrebaju u njihovom okruženju. Evo nekoliko saveta...

Foto: yumama Foto: yumama

Realnost današnjice su i potencijalne opasnosti koje okružuju vaše dete, bilo da je to na putu do škole, u dvorištu ili u parku. Klint Van Zant, bivši agent FBI, predlaže 10 strategija za vas i vaše dete, kako da izbegnete opasnost, ali i kako da se ponašate ukoliko do neželjenih situacija dođe.

  

10 saveta za decu

1.    Ne ulazi u nečiji automobil ukoliko ti to roditelj nije lično rekao. Takođe, ne prilazi osobama koje te prate automobilom ili pešaka.

2.    Ne verujte odraslim osobama koje od vas traže pomoć, na primer traže izgubljenog psa ili neku ulicu.

3.    Brzo se skloni od osobe koja te primorava da pođeš sa njom. Slobodno viči: "Ova osoba nije moj otac (ili majka)." 

4.    Izbegavaj da negde ideš sam. Ukoliko želiš da izađeš iz dvorišta ili sa igrališta, obavezno pitaj roditelje za dozvolu, naročito ako ideš kod nekoga.

5.    Nikada nemoj da stopiraš! Ukoliko ti roditelji ne dozvole, nemoj se voziti sa drugim ljudima.

6.    Odrasli ne bi trebalo da ti pričaju svoje tajne. Ukoliko se to desi, reci roditeljima ili nastavniku. Takođe, ne dozvoli da te iko fotografiše.

 

7.    Ne bi trebalo niko da ti dodiruje telo na mestima koje pokriva kupaći kostim, ali ni ti da dodiruješ druge. Tvoje telo je nešto posebno i intimno.

8.    Imaš pravo da kažeš NE odraslima, pa čak i rođacima i prijateljima, ukoliko pokušaju da te nateraju da uradiš nešto protiv tvoje volje.

9.    Dogovorite se sa roditeljima na koji način će vam poručivati da li je bezbedno da pođete sa nekom osobom.

10.  Vežbaj poseban uzvik, koji je glasan i dugo traje. Tako osobi koja pokušava da te povredi poručuješ "Znam šta pokušavaš da uradiš! Nisam laka žrtva!", a osobama u blizini da si u opasnosti. Kada vičeš, udišeš duboko, dobijaš kiseonik i dodatnu hrabrost i snagu da se pokreneš i pobegneš.

Izvor: Yumama