Selo i životinje je zavoleo čim je prohodao: Jovan (4) je potpuno drugačiji od većine svojih vršnjaka, a evo šta sve UME (FOTO)

Njegova interesovanja, znanje, veštine, a posebno ljubav prema životinjama, čine ga posebnim.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA/SRPSKAINFO / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE FOTO: PRIVATNA ARHIVA/SRPSKAINFO / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Četvorogodišnji Jovan Ristić iz Gradiške, po mnogo čemu se razlikuje od svoje generacije. Njegova interesovanja, znanje, veštine, a posebno ljubav prema životinjama, čine ga posebnim.

Jovanovi roditelji Sanja i Dušan, koji imaju i dve mlađe ćerke, blizankinje Janu i Jelenu, kažu da je vožnju bicikla, bez pomoćnih točkova, naučio u trećoj godini, piše Srpskainfo.

 

Pre toga naučio je nazive planeta, većih gradova, sela, desetine tipova automobila i traktora a slova, ćirilična i latinična u potpunosti je savladao u četvrtoj godini.

Ume da čita jednostavnije reči i rečenice kao i brojati do stotinu.

Jovan Risić uči slovaFOTO: PRIVATNA ARHIVA/SRPSKAINFO / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Jovan Ristić uči slova

Sa stricem Jovom zavoleo je i šah, a prepoznaje šahovske figure. Ipak, selo, domaće životinje i poljoprivredna mehanizacija, Jocina je najveća opsesija.

 

– Najviše voli konje, pored kojih provodi mnogo vremena. Od njih se ne odvaja, posmatra kako jedu, igraju se, trče… Nedavno smo i mi bili iznenađeni videvši kako pridržava prasad tokom vakcinisanja. Ničega se on ne plaši. Selo, Lamince, gde najviše vremena provodi sa dedom Mićom i stricem Jovom, zavoleo je, čim je prohodao. Porodična farma u Lamincima, traktori, njive i životinje, Jocina su najveća opsesija – ispričala je za Srpskainfo njegova mama Sanja Ristić.

Jovan RistićFOTO: PRIVATNA ARHIVA/SRPSKAINFO / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Jovan Ristić

Ona kaže da je on nakon rođenja bio veoma napredan, da i nije izgledao kao druge bebe, ni po izgledu ni ponašanju.

 

– Joco je, tako nam se čini, posebno ako ga uporedimo sa mlađim sestrama, oduvek bio veliki, a nikada mali, rođen sa manirima odrasle osobe. Tako smo ga doživljavali. Naravno, svestan sam da nije baš tako, ali svima se to čini istinitim i stvarnim – ispričao nam je njegov otac Dušan.

Najlepše trenutke ovaj maštoviti dečak provodi s dedom u selu.

Jovan RistićFOTO: PRIVATNA ARHIVA/SRPSKAINFO / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Jovan Ristić

– Oni se voze fijakerom, hrane stoku, uređuju baštu, siju i žanju žito… Joco je već sada spoznao sve lepote sela. Sav svet oko sebe upija kao spužva vodu. Uz to, veoma je poslušan i brižan za sestre koje čuva, mada je i on sasvim mali. Tek u oktobru, napuniće pet godina – kazali su nam Sanja i Dušan Ristić, opisujući sklonosti svoga sina Jovana.

On se takođe raduje vožnji fijakerom, slavljima, verskim i narodnim običajima koje je naučio od ukućana.

 

Izvor: Blic