RODITELJI OPREZNO: Za dečake su opasne jednokratne pelene!

Pelene ne propuštaju dovoljno vazduha, tako da je veća temperatura u predelu guze i stomaka

Foto: Roditelji.hr Foto: Roditelji.hr

Istraživanja u SAD pokazala su da je 1955. godine manje od 10 odsto beba imalo osip na koži, već 1991. taj procenat je porastao na čak 78, a danas se javlja kod gotovo svakog novorođenčeta! Uzrok su jednokratne pelene, koje ne propuštaju dovoljno vazduha, tako da je veća temperatura u predelu guze i stomaka. To je posebno opasno za dečake, jer im se razvijaju testisi i kasnije može da dođe do neplodnosti, a pelene podstiču i razvoj bakterija u urinarnom traktu, što se teže i sporije leči kod dečaka.

Osim toga, dokazano je i da se deca kojima mame isključivo stavljaju jednokratne pelene, mnogo duže odvikavaju od njih i navikavaju na nošu. Pošto one odmah upijaju tečnost, mališani nisu svesni svojih fizioloških funkcija i nemaju želju da nešto promene.

Naravno, reklame nas "uče" da su najbolje pelene koje upijaju više tečnosti, ali to znači i da su pune hemikalija, a roditelji ih ređe menjaju i češće se razvijaju bakterije. Ono što zaista sprečava nastanak osipa nije suva bebina guza, već čista! Zato je u razvijenim zemljama trend povratka na platnene pelene, koje istina moraju da se menjaju čim ih dete malo ovlaži, kao i da se peru, ali su potpuno bezbedne, propuštaju vazduh i nežna bebina koža može da "diše". One ne stežu kao oklop, ne uzrokuju crvenilo i osip, a savremeni proizvođači ih prave u obliku gaćica, tako da podsećaju na jednokratne. Šiju se u nekoliko slojeva i pričvršćuju čičak trakom. Prednost im je i to što su jeftinije od jednokratnih i mogu da se koriste i za drugo, treće dete. Peru se blagim deterdžentima, a umesto omekšivača možete da dodate nekoliko kapi sirćeta.

(Izvor: Novosti.rs)