Kako bebe pokazuju ljubav prema mami?

Dženifer Bordžet, mama sedmomesečnog dečaka, u svom blogu piše o sopstvenom roditeljskom iskustvu i pomaže majkama širom sveta da uoče sitnice kojima deca poručuju svojim roditeljima koliko ih vole.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

A sumnja ne postoji – svakoj mami je njeno dete ljubav života i ne postoji jače osećanje od ljubavi koje one prema svojim mališanima osećaju. One to pokazuju brigom o njima, nežnošću, pažnjom i, glasno, rečima. Međutim, mnoge mame se pitaju kako se njihove bebe osećaju, jer one ne mogu još uvek reći: “Mama, ja te volim”.

Dženifer je otkrila, na primeru svog dečaka, sedam stvari koje joj pokazuju da i on nju obožava koliko i ona njega.

On prestane da plače istog trenutka kada ga uzmete u naručje.

Čak i kada je mrak, čak i kada je gladan, pa i pre nego što mu promenite pelenu, vaš mališan će prestati da plače onog momenta kada ga podignete. Čak i ako je stara svega nekoliko nedelja, vaša beba će se umiriti kada oseti da je bezbedna u vašim rukama i kada njen obrščuć pritisnete uz svoj.

 

Pokušava da razgovara s vama.

Iako još uvek nije progovorila, vaša beba neprestano brblja u vašem društvu, a njene „reči“ prati osmeh. Većina mama, pa i Dženifer Bordžet pretpostavlja da oni tada kažu: „Zdravo, mama. Kako si? Ti si baš super i ja te mnoooogo volim!“ Jer, šta bi drugo mogle reći?

Uživa kada mu pevate.

Ne samo što očigledno uživa dok mu pevate nežnu dečju pesmicu, ne samo što vas posmatra s oduševljenjem i smeška se očarano – vaše dete će početi da plače kada završite i time vam poručuje da nastavite.

 

Smeje se vašim šalama.

Kada ga golicate ili ga nosite glumeći da je avion, on se smeje glasno i srećno, maše ručicama i posmatra vas kao da niko sem vas ne postoji na svetu!

Mališan vas često ljubi.

To što ljubite svoje dete hiljadu puta dnevno se isplatilo – ono je naučilo važnost poljupca i koliko je lep osećaj koji on donosi. Zato spušta usne na vaš obraz i pokušava da uradi isto što i vi: uzvrati vam nežnošću na nežnost.

Сродна сликаFoto: Lola magazin

Pruža vam ruke.

Vaš mališan još uvek nije naučio da sam uzme ono što želi, ali kad oseti potrebu za nečim, pa makar to bila igračka koja je u njegovoj blizini, on pruža ruke prema vama i pokušava da vas dodirne.

Kad god vas vidi, lice mu se ozari.

Uvek kada ste u istoj prostoriji, bili neposredno pored njega ili na drugom kraju sobe, njegovo lice je nasmešeno i oči raširene. U tom trenutku je svakoj mami jasno koliko je njena beba voli. i oči raširene. U tom trenutku je svakoj mami jasno koliko je njena beba voli.

Izvor: Lola magazin