Kad treba potražiti pomoć doktora?

Normalno je da kao neiskusni roditelji brinete ukoliko se vaša beba ne oseća dobro. Evo nekih situacija kada je ta briga opravdana i kada se treba obratiti lekaru.

Foto: austincitylittle.com Foto: austincitylittle.com

Normalno je da kao neiskusni roditelji brinete ukoliko se vaša beba ne oseća dobro. Evo nekih situacija kada je ta briga opravdana i kada se treba obratiti lekaru.

Povišena temperatura

Mada je povišena temperatura znak da je beba bolesna, temperatura ne treba da vas plaši. Beba može da ima blago povišenu temperaturu, a da je ozbiljno bolesna, i obrnuto – može imati veoma visoku temperaturu, a da nije u pitanju ništa ozbiljno. Bebe mlađe od tri meseca treba odvesti lekaru ukoliko je temperatura preko 38°C. Stariju bebu koja ima temperaturu do 38.5°C a lepo je raspoložene, pratite, pa ako se pojavi još neki od simptoma, odvedite lekaru.

Loš apetit

Loš apetit ne mora automatski značiti i bolest jer apetit varira od dana do dana. Vi najbolje znate vašu bebu, pa ukoliko vam se učini da se beba lako umori od sisanja ili je potpuno nezainteresovana za hranu, a procenili ste da je gladna, verovatno je bolesna. Ako primetite da bljucka češće nego inače ili ako je sadržaj zelenkaste boje, javite se doktoru.

Promena raspoloženja

Ukoliko je bebino ponašanje uobičajeno, igra se, vesela je i lepo jede, verovatno nije ništa ozbiljno. Ako bebi curi nosić a pri tom je nasmejana, nema razloga za brigu. Ukoliko je beba razdražljiva, neraspoložena i neuobičajeno mirna, javite se doktoru.

Neuobičajeno plakanje

Ukoliko beba iznenada počne da plače više nego što je uobičajeno i ako ne možete da je utešite, javite se doktoru.

Neuobičajena stolica

Male bebe, posebno one koje su dojene, često imaju meku ili tečnu stolicu. Ukoliko stolica postane posebno tečna, moguće je da beba ima dijareju (proliv).

Pratite šta se dešava i da li se dijareja nastavlja. Dojite je ili joj dajte dohranu što češće kako ne bi dehidrirala. Beba bi trebalo da piški najmanje šest puta dnevno, to je dobar znak da je dobro i da ste joj obezbedili dovoljnu količinu tečnosti.

Otežano disanje

Ako beba teško diše, odmah se obratite doktoru.

(Family.rs)