Da li treba bebine uši čistiti štapićima?

Ako ste novopečeni roditelj, sigurno ste se zapitali da li bebine uši smete da čistite štapićima za uši koje i vi koristite, i ako ne smete, na koji način da ih očistite?

Foto: lepotaizdravlje.com Foto: lepotaizdravlje.com

Nikada nemojte stavljati štapić ili bilo šta drugo u bebin ušni kanal. Na taj način vrlo lako možete probiti bebinu bubnu opnu. Vosak je prirodna zaštita ušnog kanala i obično ne postoji potreba da ga čistite.

Ako ste zabrinuti zbog veće količine voska u bebinim ušima, konsultujte se sa lekarom. Ako se nagomilalo toliko voska da lekar ne može da vidi bubnu opnu (što mora da radi kada se uši proveravaju zbog infekcije), onda će ga lekar ukloniti. U suprotnom, vosak će na kraju sam izaći. Ako ugurate štapić za uši, samo ćete gurnuti vosak dalje u bebino uvo.

Umesto toga, jednostavno očistite spoljne delove bebinih ušiju tako što ćete na vatu naneti malo ulja, ili meku krpu navlažite toplom vodom.

Voleli bismo da naša devojčica nosi minđuše, ali ne znamo da li je bušenje ušiju za nju bezbedno?

Poneki roditelji buše uši tek svojim bebama, za šta ne postoji nikakva bojazan sa medicinske strane. Međutim, sama procedura ipak nosi određeni rizik.

Za ’’operaciju’’ bušenja ušiju potrebna je specijalna oprema, kao i stručno osoblje koje zna da radi sa malom decom i bebama.

Npr. pištolji za bušenje ušiju ne mogu da se sterilišu, što znači da je uvek moguća infekcija hepatitisom ili nekim drugim virusom. Ako baš želite da bebi bušite uši, najsigurnija opcija je da zamolite svog pedijatra da to uradi iglom.

Evo šta još treba znati pre nego što krenete u bušenje ušiju:

Bušenje ušiju se uglavnom radi bez anestezije, jer samo bušenje boli manje nego davanje injekcije (sa anestezijom). Ako baš želite, bebi možete dati malu količinu acetaminofena ili ibuprofena pre procedure.

Nemojte zaboraviti da će dete stalno dirati uši i ranu, čime lako može prouzrokovati infekciju. Da biste to sprečili, predeo oko rane čisitite alkoholom ili hidrogenom nekoliko puta dnevno (ili onoliko često koliko vam to lekar preporuči).

Obratite pažnju na pojačano crvenilo ili bilo kakve promene oko rane koje bi mogle ukazivati na infekciju.

Takođe je moguće da dete dobije alergijsku reakciju na metal nakon što mu stavite minđuše u uši. Ako se pojavi osip oko rane, minđuše morate izvaditi.

Da biste to izbegli postarajte se da su oni delovi minđuše koji dotiču kožu od nerđajućeg čelika ili 14-karatnog zlata. Ako se osip ne povuče, onda dete najverovatnije neće moći da nosi minđuše.

(Family.rs)