SVI SU SE DIVILI NJENOJ LEPOTI: Bila je Mis Jugoslavije, igrala je za TITA, a publika je pamti kao Mariju iz serije "Otpisani" (FOTO, VIDEO)

Zlata Petković bila je jedna od najlepših glumica u Jugoslaviji, a ovo je njena životna priča.

Foto: Printscreen/Youtube Foto: Printscreen/Youtube

Zlata Petković ostavila je neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, a njena prerana smrt u 58. godini sve je iznenadila.

Zlata je bila i bivša Mis Jugoslavije, supruga kompozitora Aleksandra Sanje Ilića i sestra muzičara Dejana Petkovića. Čuvena Marija iz serije "Otpisani" napustila nas je u decembru 2012. godine, a zbog njenog odlaska tugovala je cela bivša Jugoslavija.

  

Iako je s roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom živela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu. U zimu 1954. godine, majka Milica je došla u Svrljig da obiđe muževljeve roditelje, gde je i morala da ostane zbog velikog nevremena i snega.

- Moj tata Borislav radio je kao ekonomista, a kako je tada važilo pravilo da radite tamo gde vas rasporede, često smo se selili. Otac Nišlija i majka Beograđanka upoznali su se u Boru. Pred porođaj majka je otišla kod svekra i svekrve u Svrljig, a pošto je sneg napadao do krovova, nije mogla da se vrati i ja sam se rodila kod bake Nadice. Sentimentalno sam vezana za to mesto u kome sam provodila sve raspuste. Kod bake je vladala demokratija, što sva deca vole. Imali su veliko dvorište, gde sam uživala u toplim letima i zimama sa mnogo snega - rekla je u davnom intervjuu za Story.

   

Zlata je jednom otkrila kako je njena majka Milica bila jako stroga, dok je otac bio popustljiviji. Ona i brat su vaspitani patrijarhalno, bilo im je sve dozvoljeno, pod uslovom da budu dobri đaci. Inače, njen brat Dejan je osamdesetih bio popularan pop pevač, a njihovi roditelji su se razveli još dok su oni bili tinejdžeri.

Urednik prvog jugoslovenskog tabloida ju je zapazio i pozvao da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku. Mlada plavokosa lepotica pobedila je na tom prvom Čikovom konkursu 1969. godine, što ju je odvelo u finale izbora za Mis tinejdž u Zagrebu, gde je osvojila titulu prve pratilje, a pobedila je Anita Buturina, buduća supruga pevača Miše Kovača. Ipak, otputovala je na svetski izbor u Tokio, gde su je prijavili kao godinu dana stariju kako bi mogla da se takmiči.

Mis Jugoslavije je postala 1971. godine i sa tom titulom otputovala na takmičenje u London. Paralelno sa školovanjem Zlata je radila na televiziji Beograd kao najavljivačica programa i prva je gledaocima poželela dobar dan na tada eksperimentalnom Drugom programu. Kao model i manekenka često je putovala u Zagreb i nosila modele čuvene kreatorke Žuži Jelinek.

Studirala je u klasi profesorke Ognjenke Milićević, zajedno sa Bogdanom Diklićem, Radošem Bajićem, Snežanom Savić, Ljiljanom Stjepanović...

Odmah po sticanju diplome, reditelj Aca Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji "Povratak otpisanih" koja ju je proslavila.

Prvog sina Gvozdena je rodila sa 19 godina, a o toj studentskoj ljubavi nikad nije želela da govori.

- Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku želela sam dete i rodila sam ga - rekla je u nekom od svojih intervjua.

 

U početku je krila svoju trudnoću na fakultetu, sve dok profesorka na jednim vežbama nije primetila stomak.

- Bojala sam se da me ne izbace sa klase i punih šest meseci od profesora sam krila da sam trudna. Redovno sam išla na sva predavanja i vežbe. Sećam se da sam u šestom mesecu polagala kolokvijum iz akrobatike u obaveznom trikou. Tada je profesorka Ognjenka primetila da sam se konačno i ja malo ugojila, a kada me je bolje pogledala, shvatila je o čemu je reč. Pošto sam bila izuzetno pripremljena, dobila sam najvišu ocenu, ispričala je jednom prilikom.

 

Pored glume, bila je i jedno od omiljenih TV lica, nastupala je za Josipa Broza Tita. Početkom osamdesetih sa Predragom Cunetom Gojkovićem i Predragom Živkovićem Tozovcem vodila je tada najpopularniji šou Folk parada koji je snimala sve do dana pred svoj drugi porođaj, kada je sa arhitektom i poznatim muzičarem Sanjom Ilićem dobila drugog sina Andreja.

- Sanja i ja smo u braku više od četvrt veka. Tolerancija i ljubav glavni su pokretači svakog, pa i našeg braka. Iako se bavimo sličnim profesijama, nikad se jedno drugom nismo mešali u posao. Važno je i to što oboje imamo razumevanja za obaveze koje ovakav život nosi. Kada se Andrej rodio, Sanja je bio na turneji u Kanadi i sina je video tek desetak dana po našem povratku iz porodilišta - rekla je jednom prilikom.

Pored glume, bila je i jedno od omiljenih TV lica

Pored glume, bila je i jedno od omiljenih TV lica foto: Kurir / Dragana Udovičić

Zlata je bila ponosna majka i baka, a pred kraj života se više posvetila pozorištu, pošto je uloge mogla da bira, a smatrala je da je previše zastupljena i da je u to vreme došlo do pada kvaliteta serija i filmova.

Izvor: Stil