Ljubavna priča najlepše srpske balerine i danas može da nas rasplače: "Sretan sam zbog te ljubavi, sretan sam što sam imao tu ženu"

Balerina Zoja Begoli bila je prva solistkinja, a potom i repetitor Narodnog pozorišta u Beogradu, a takođe je majka poznatog repera Relje Popovića.

Zoja Begoli Foto: Printscreen/Instagram/estradnimuzickivremeplov; Printscreen/Youtube Zoja Begoli Foto: Printscreen/Instagram/estradnimuzickivremeplov; Printscreen/Youtube

Ona je imala neverovatnu karijeru, ali i veliku ljubavnu priču sa slavnim jugoslovenskim glumcem.

Zoja je provela celu igračku, pedagošku i repetitorsku karijeru u Narodnom pozorištu, počev od septembra 1967. godine. Osim u matičnoj kući, pedagoškim radom bavila se i u baletskoj školi “Lujo Davičo” i na BK Akademiji, gde je predavala na igračkom i glumačkom odseku.

Rođena 19. januara 1949. u Beogradu, Zoja Begoli završila je baletsku školu “Lujo Davičo” 1965. godine kao jedna od najbolјih učenica. Posle dvogodišnjeg usavršavanja u Lenjingradu u čuvenoj Akademiji “A.J. Vaganova”, kao stipendistkinja Narodnog pozorišta, vratila je 1967. u Beograd i u Narodnom pozorištu ostala do kraja igračke i pedagoške karijere.

 

U Akademiji “Vaganova” je doživela izuzetno priznanje i čast da bude jedina strana studentkinja izabrana da igra na sceni Marinskog teatra u čuvenim godišnjim predstavama.

Od samog početka igračke karijere u Narodnom pozorištu, Zoja Begoli se bavila uporedo i pedagoškim radom, kako u toj kući sa svim solistima, prvacima i ansamblom, tako i u baletskoj školi “Lujo Davičo”, po pozivu. Od 1993. do 1997. imala je svoju klasu, a pojedinačno je pripremala učenike za razna takmičenja u zemlјi i inostranstvu.

Nјene najznačajnije uloge su Olimpija – Hofmanove priče, Svanilda – Kopelija, Polovecka devojka – Knez Igor, Mirta – Žizela, Solveig, Ingrid – Per Gint, Kiti Ščerbacka – Ana Karenjina, Sinfonijsko kolo, Sinfonijski triptihon, Ruska igra – Krcko Oraščić, Las Pasiones, Forma viva, Kuma – Trijumf Afrodite, Krakovjak – Ivan Susanjin, Ulična igračica – Don Kihot, Solo par – Ero s onoga svijeta, Furijant – Prodana nevesta, piše See Cult.

Sina Relju je dobila sa Srđanom Popović, koji je bio sportski novinar. Preminuo je kad je Relja imao dve godine.

Prezime Begoli Zoja je zadržala od prvog muža, s kojim je bila u braku 18 godina. Faruk je bio slavni glumac – tokom 70-ih i 80-ih godinaon je bio među najtraženijim u bivšoj Jugoslaviji. Bilo je to vreme kada su se u raznim gradovima stvarali klubovi njegovih obožavalaca. Igrao je u oko 70 igranih filmova raznih metraža i u desetinama pozorišnih predstava. U 33-oj godini života za sobom je imao 33 filma, a autori većeg dela njih su bili najglasovitiji režiseri tog vremena u bivšoj Jugoslaviji.

Jetonu Neziraju, koji je napisao monografiju o Faruku, glumac nije želeo da govori o svom braku sa Zojom – dao je tek jednu izjavu.

 

„Tokom ovih poslednjih godina ne govorim više o ljubavi, jer je postojala jedna istinska ljubav i, kao njen rezultat, i jedan brak. Bili smo sedamnaest godina zajedno. Ona je zadržala moje prezime. Ali, kada dođe kraj, onda je kraj, na žalost. Ostali smo prijatelji. Čujemo se telefonom s vremena na vreme. Najčešće smo se čuli tokom rata. Ali, pošto smo shvatili da smo oboje dobro, i ja i ona, razgovarali smo sve ređe i ređe. Sretan sam zbog te ljubavi, sretan sam što sam imao tu ženu. Zahvalio sam joj se što mi je pružila tu divnu ljubav, taj brak, to prijateljstvo, i taj komad divnog života“, rekao je Faruk, prenosi Danas.

Preminuo je 2007. godine, u 63. godini. Zoja je preminula 2017. godine, u 68. godini.

 

Izvor: Zadovoljna.nova.rs