Usamljeni grob u Kragujevcu čuva divnu i tužnu ljubavnu priču

Smrt Dragoslava (89) i Verice (87) Jeremić potresla je Srbiju 2012. godine, ali i podsetila da prava ljubav i dalje postoji. 

Dragoslav i Verica Jeremić Foto: Ljubica Krstić / Noizz.rs Dragoslav i Verica Jeremić Foto: Ljubica Krstić / Noizz.rs

Na kragujevačkom groblju Bozman na izdvojenoj parceli u kojoj su grobovi mahom bez nadgrobnih spomenika, samo sa krstom, često i bez imena - jer su rezervisani za beskućnike i N. N. lica - krije se grob koji čuva jednu od najlepših, ali i najtužnijih ljubavnih priča.

Smrt Dragoslava (89) i Verice (87) Jeremić potresla je Srbiju 2012. godine, ali i podsetila da prava ljubav i dalje postoji. Njih dvoje su dugih šest decenija proveli u braku, a umrli su u istom danu. Verici je pozlilo, pala je i umrla. Njen dragi je legao pored nje i ispratio je u smrt - a policija i komšije su ih našli tek nekoliko dana kasnije, kako leže na podu stana, držeći se za ruke.

 

Bila je to, pričaju Kragujevčani, ljubav koju ni smrt nija mogla da rastavi. Tih i povučen par koji nije imao dece, ali su do samog kraja šetali zajedno držeći se za ruke. Ona je bila penzionisana učiteljica, on penzionisani opštinski službenik, sa pristojnim penzijama i ugledom među komšijama. Verica je nekoliko dana pre smrti doživela infarkt, a Dragoslav je nastavio da brine o njoj do samog kraja.

Dragoslav i Verica Jeremić

*Dragoslav i Verica Jeremić Foto: Ljubica Krstić / Noizz.rs

- Otvorili smo vrata na silu. Prvo sam primetio da je ključ u bravi iznutra. Ležali su na podu, priljubljeni jedno uz drugo, ona potrbuške, on pored nje. Žao nam ih je, bili su vrlo fini ljudi, kulturni... Prava gospoda. Voleli su se, međusobno se pazili i čuvali. Nisu hteli da im iko pomaže. Živeli su svoj život i tako ga, zajedno, i završili... - pričao je komšija Živan Obradović.

 

 

 

Tragom šumadijskih Romea i Julije uputili smo se u Kragujevac, gde je bračni par sahranjen. Komšije su se šokirale kad su saznale da Jeremići neće počivati na Varoškom groblju, gde su, prema priči komšija, plaćali održavanje dva grobna mesta, već na groblju Bozman - koje je poznato po tome što se tu sahranjuju beskućnici.

Na izdvojenoj parceli, na kojoj su mahom zapuštene humke koje niko ne posećuje, koje nemaju ni nadgrobnu ploču već samo krst sa imenom, a ponekad i bez njega, usamljeno stoji nadgrobna ploča Dragoslava i Verice. U vazi pored stoji buket plastičnog cveća, tek kao naznaka da na njih nisu baš svi zaboravili.

- Ove grobove retko ko obilazi, tu su korisnici socijalne pomoći sahranjeni. Dešava se da rodbina kasnije dođe i podigne spomenik, pa tu ima svega nekoliko nadgrobnih ploča - kratko je prokomentarisao radnik na groblju.

Kako i zašto Dragoslav i Verica, ugledni građani, počivaju na parceli za beskućnike, nikome ni godinama kasnije nije jasno. Ali samo jedan pogled na njihov spomenik jasno pokazuje da ono "ni smrt ih nije rastavila" zaisata postoji.

Izvor: Noizz.rs