PRIRODA JE ČUDO: David Latimer (80) je pre više od 50 godina zasadio vrt u zatvorenoj boci, a on i danas buja bez svežeg vazduha i vode

Vrt koji je David Latimer zasadio pre gotovo 60 godina predstavlja prirodu u svoj njenoj veličanstvenosti...

Foto: Boredpanda Foto: Boredpanda

Baštovan David Latimer (80) posadio je vrt u ovoj boci te davne 1960. godine, 12 godina kasnije, 1972. godine, dodao je malo vode, a zatim je zauvek zatvorio. Danas, 53 godine kasnije, ona i dalje raskošno buja – i to 40 godina nakon što ju je David posljednji put zalio.

Ovaj samostalni ekosistem živi već skoro 60 godina.

Za one koji se pitaju kako je to uopšte moguće, moramo istaći da je ova bašta predstavlja ekosistem koji je savršeno uravnotežen i samodovoljan.

 

Voda koja se već nalazi u boce (bez obzira na to što je stara 40 godina) neprestano se reciklira, a bakterije u zemljištu razgrađuju opalo lišće i na taj način oslobađaju ugljen dioksid koji biljka može ponovno iskoristiti za svoj rast. 

Jedina stvar koja je biljci potrebna, a koju ne može dobiti iz boce jeste sunčeva svetlost – ona joj daje energiju potrebnu za stvaranje hrane i za dalji rast.

Ova biljka u boci se nalazi nedaleko od prozora, zbog čega sasvim dovoljno sunčeve svjetlosti dopire do nje, a pošto biljka raste prema Suncu, David okrene bocu svakih par dana kako bi rasla ravnomjerno.

Foto: Bored Panda

Boca u suštini predstavlja mikrokosmos zemlje, prirodu u svoj njenoj veličanstvenosti i složenosti. 

Ovaj primer nas podseća na to koliko smo suvišni ovoj planeti i da često nanosimo veliku štetu svetu oko nas.